För läsning i krisen

På grund av corona är det många som inte kan eller vill gå ut. Men för den sakens skull ska de inte behöva gå miste om en bra läsupplevelse, tycker Söderbokhandeln i Stockholm.

För fem veckor sedan, när corona började bre ut sig över Sverige, funderade de anställda på Söderbokhandeln över hur de skulle klara krisen. Tove Rauscher berättar för Läget att när de insåg att de säkert skulle ha mycket färre kunder i butiken än vanligt, så kom de på att de kunde börja åka ut med böcker till de kunder som inte kunde komma till dem. För att ha något att göra, hålla försäljningen igång och såklart hjälpa till i samhället.

- Det kändes som en självklarhet, säger Tove Rauscher.

Hon tror att folk läser mer nu när de har mer tid över, eftersom man tillslut ofta tröttnar på serier och nyheter. Då tycker hon själv att en bok är perfekt. Bokhandeln har, precis som andra i branschen, sålt många exemplar av Albert Camus Pesten.

- Det är fint, som att alla ingår i en inofficiell global läsecirkel, säger hon.

Studenten Ellen Sarkisian Åkerman, 26, tror också att folk läser mer.

- De där böckerna som man har haft i bokhyllan länge och tänkt att man ska läsa någon gång när man får tid, de tror jag folk tar tag i att läsa.

Och enligt tidningen Svensk Bokhandel stämmer det - Sverige läser mer nu. De skriver även om initiativ som liknar Söderbokhandelns: författare som själva cyklar ut med böcker till sina läsare, och ljudbokstjänster som har längre gratisperioder.

Själv läser Ellen Sarkisian Åkerman också mer, och har just startat ett abonnemang för ljudböcker. Dessutom är hon med i en bokklubb som ses mer tätt mellan gångerna nu när alla har mer tid över. Hon tycker att Söderbokhandelns initiativ är fint, eftersom det finns så många gamla som har tråkigt instängda i sina hem.

Det märks på reaktionerna att andra också gillar idén om bokutkörning. Den har fått spridning i sociala medier vilket har fått många att vilja stötta bokhandeln genom att köpa sina böcker just där. Tove Rauscher tror att det till viss del är därför bokhandeln har haft normala försäljningssiffror trots det speciella läget.

Dessutom är det väldigt uppskattat att komma hem till någon med en bok.

- Vi kom hem till en gammal kvinna som trodde att hon skulle behöva fira sin födelsedag ensam, men så kom vi med en bok från hennes familj. Då blev hon verkligen glad.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget