För Jennifer som lider av IBS har det varit en berg- och dalbana

Jennifer Adilius, 21 år.
Jennifer Adilius, 21 år.

Idag är det nationella mag- och tarmdagen. Läget träffar Jennifer Adilius som fick sin IBS-diagnos 2014. Hon berättar hur hon har upplevt sin IBS.

Innan hon hade diagnosen berättar hon att hon inte följde en speciell IBS-diet utan åt det hon ville.

– Sedan fick jag diagnosen och hela världen kraschade, säger Jennifer.

Hon fortsätter:

– Det var hemskt, från att kunna köpa något gott att äta här och där, till att nästan behöva säga nej till att gå ut med vänner för att det inte fanns något man kan äta på restaurangen.

Hon berättar att allt började med att hennes lillebror hade stora problem med magont och blev diagnostiserad med IBS. Efter det var hennes mamma på en utredning och tillslut även Jennifer. Hon säger att hon undvek att äta det hon inte tålde i två veckor och att hon snabbt märkte hur svullnaden, toalettbesöken och smärtan i magen lättade.

Det har satt ganska många hinder.

Jennifer menar att hennes IBS har skapat en del problem. Hon liknar sin upplevelse av IBS med en berg- och dalbana.

– Det har satt ganska många hinder, men i dagsläget kan man lösa det mesta. Nu har det också kommit fler produkter som är gluten- och mjölkfria, så det är mycket lättare nu än när jag först blev diagnostiserad, säger hon.

I början var det jättejobbigt.

De första två åren efter hon fick diagnosen åt hon ingenting hon inte tål. Det jobbigaste var att hon inte kunde hänga med ut alla gånger kompisarna skulle käka tillsammans. Hon berättar att hon mest åt hemma, eftersom det var lättast.

– I början var det jättejobbigt. När jag var ute fick jag leta som en galning för att hitta någon kiosk som sålde frukt så jag hade något att äta. Jag kunde inte heller följa med ut alltid, eftersom kompisarna ibland skulle till restauranger som jag inte kunde gå till, berättar hon.

Till och med i skolan kunde det bli fel.

– Det var så mycket att hålla reda på, ofta blev det fel och då hade jag inget att äta, menar Jennifer.

Det är olika för alla.

Efter ett tag började hon testa fler livsmedel för att se hur hon reagerade på dem.

– Nu vet jag till exempel att jag inte kan äta äpple med skal, men klarar av koffein ganska bra. Det är olika för alla, min lillebror kan till exempel äta hur mycket äpplen som helt utan några problem, säger hon.

Nu för tiden anpassar hon också kosten efter sin vardag och ger sig mer frihet när hon är ledig.

– Jobbar jag försöker jag hålla mig till det jag tål eftersom magen kan påverkas så mycket, men har jag ledigt kan jag gå ut och äta vad jag vill, säger Jennifer.

Hon fortsätter:

– Jag gör det inte så ofta, så min mage reagerar inte lika starkt nu som den gjorde förut.

Hon känner att det har hjälpt henne mycket att hålla sig borta från det hon inte tål. Förut hade hon ofta ont i magen, men nu vet hon varför och har kunnat göra förändringar för att inte bli lika påverkad av IBS:en. I dagsläget påverkas hon av sin IBS då och då.

– Det är lite fram och tillbaka, men mår min kropp bra så kan jag gå ut och äta vad som helst. Magen svullnar lite, men det är ingen fara och jag får inte ont.

Ämnen i artikeln
IBS
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget