Folkhälsomyndighetens återgärder - “ Jag fick panik, ren panik”

Efter att folkhälsomyndigheten kom ut med åtgärder för att minska trängseln på restauranger och caféer, fick egenföretagare göra stora och snabba förändringar de senaste veckorna. Förändringar som kan antingen leda till nedstängning eller ökad försäljning.

Det är tisdag den 24 mars och klockan är ett på eftermiddagen. Personalen på Kanaans trädgårdscafé står i köket och kollar på presskonferensen som socialministern Lena Hallenberg håller tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

─ I dag fattar Folkhälsomyndigheten beslut om nya föreskrifter, vid restauranger, caféer, nattklubbar och barer, säger Lena Hallengren.

Karin Sundqvist, ägaren av caféet, är en av de som står i köket och ser dagens presskonferens. Orden bara väller ut ur socialministern och generaldirektörens munnar, åtgärd på åtgärd.

─ Jag får panik, ren panik, säger Karin Sundqvist.

Ägaren av Kanaans trädgårdscafé, Karin Sundqvist, visar uteserveringen.
Ägaren av Kanaans trädgårdscafé, Karin Sundqvist, visar uteserveringen.

Så fort presskonferensen är över var Karin tvungen att anpassa sig så fort som möjligt för att kunna hålla sin verksamhet öppen.

─ Jag börjar söka på nätet snabbt som tusan för att hitta ett nummerlappssystem. Jag får fram en firma i Täby som har en.

Karin sätter sig direkt i bilen för att åka och hämta sina barn från förskolan, och åker därefter till Täby för att hämta ut nummerlappssystemet.

En månad senare

Det har gått mer än en månad sedan Folkhälsomyndigheten kom med sina åtgärder och idag har många restauranger och caféer fått anpassa sig, ett av dem är Karins café. Kanaans trädgårdscafé är en gul 1800-tals byggnad som ligger i Grimsta naturreservat vid Mälaren.

Den gula fasaden på utsidan får byggnaden att se som ny ut. Men invändigt kan man se att många generationer har levt under detta tak, med bara en blick ner mot det mörka trägolvet. Just nu är det tomt på folk, caféet öppnar inte förrän om en timme. Det skramlar från kökets fönster och stolar ställs ned från trädgårdsborden.

Byggnaden byggdes 1885 av "Snuskungen" Knut Ljunglöf och var hans sommarresidens.
Byggnaden byggdes 1885 av "Snuskungen" Knut Ljunglöf och var hans sommarresidens.

─ Efter jag hämtade nummerlappssytemet såg vi till att den monterades upp direkt. Vi hade anpassat oss efter åtgärderna redan dagen efter, säger Karin Sundqvist.

Det nya systemet var inte en självklarhet i början, mer en risk. Man kunde inte veta om restriktionerna skulle bli strängare, eller ännu värre, om man blev tvungen att stänga ned hela caféet. Men det visade sig att risken lönade sig och Karin är glad över att de agerade så fort som de gjorde.

Men det var inte den enda förändringen Karin fick göra med sitt café. Hon öppnade även ett utecafé med större utrymme och ökade platserna.

─ Utecaféet har utvecklats och blivit riktigt framgångsrikt, vi kallar den ibland mini Kanaan, säger hon och skrattar lite.

“De anmälde oss och polisen kom”

Under en av veckorna i slutet av april kom äntligen vårvädret, något som de vintertrötta svenskarna hade saknat. Det syntes speciellt på uteserveringarna runt om i Sverige. Fem krogar stängdes ned veckan efter på grund av de inte ha följt restriktionerna som finns. Men det oroar inte Karin.

─ Vi själva hade livemusik utomhus under påsk och det kom mycket folk, vilket kan ha skapat oro, säger Karin.

Hon berättar att polisen kom. Några förbipasserande hade sett den fullsatta uteserveringen och anmälde oss till Miljöförvaltningen, som sedan bad polisen att kontrollera caféet.

─ De anmälde oss och polisen kom, men jag visste att vi inte hade gjort några fel.

Karin visar uteserveringen som finns bredvid och bakom byggnaden. Svarta trädgårdsmöbler står utplacerade över gruset och på gräsmattan. Om man står en bit ifrån caféet, som de förbipasserande säkert gjorde ser de ut att vara riktigt trångt. Men när man går igenom de breda korridorerna som skapas av möblernas placering märks det att Karin har varit extra noga med två meters-regeln.

─ Vi har mätt väldigt noga och sett till att alla sittplatser är långt placerade ifrån varandra.

Polisen kom och de lämnade lika fort. De såg inget fel med uteserveringen. Därefter kom det några varningar från Miljöförvaltningen men inget mer hände.

“Jag kommer försöka göra allt som står i min makt för att få detta att funka”

Rädslan för konkurs har många företag runt om i landet. Färre handlar och besöker krogar och caféer. Men Karin är inte rädd för konkurs, tvärtom. Hon tror att vi beger oss mot tidernas sommar, speciellt för hennes verksamhet eftersom caféets omsättning har redan ökat med fyrtio procent under krisen.

─ Många kommer vara hemma denna sommar och vi har turen att ligga i ett naturreservat och ha en badplats alldeles vid oss. Så om det blir hyfsat väder kommer det gå hur bra som helst för oss.

Kanaanbadet finns i Hässelby-Vällingby, och ligger vid sjön Mälaren.
Kanaanbadet finns i Hässelby-Vällingby, och ligger vid sjön Mälaren.

En del av alla de nya anpassningar Karin har fått göra kommer hon nog fortsätta med även fast om restriktionerna tas tillbaka. Hon ser att en del förändringar har gynnat hennes verksamhet positivt. Trängseln som försvann med de nya restriktionerna gynnar både gäster och personal. Karin tycker att atmosfären blev mycket bättre, något som hon vill behålla.

Men att behöva gå på tårna varje dag och undra vad som kommer hända härnäst är påfrestande. Att inte veta vad som behövs göras nästa dag för att kunna hålla verksamheten igång.

─ Så klart blir det stressigt att alltid behöva anpassa sig och man blir lite nervös när korgar stängs ned. Men jag kommer försöka göra allt som står i min makt för att få detta att funka, säger Karin.

Ämnen i artikeln
Mer från: Personligt
Mer från Läget