Flyttade till London för att lyckas med musiken: ”Bästa spontana beslutet jag tagit”

Mathilda Ulfves, 22, lämnade Stockholm för att spela gig i London tillsammans med sin duo HONA. De har bytt sound och namn flera gånger men är nu på rätt bana. Hennes bästa tips för andra musiker som vill ge sig in i musikbranschen: Prova!

Mathilda Ulfves och Valentina Ahlmark i HONA.
Mathilda Ulfves och Valentina Ahlmark i HONA.

Viva La Vida av Coldplay i bilens högtalare och hennes mammas vinylskivor. Så började musikintresset för Mathilda Ulfves, 22 år. Idag pluggar hon songwriting på BIMM Institute, en musikskola i London, och är ena halvan av duon HONA. Det som började i kyrkokör och musikalteater som en hobby utvecklades 2015 när det var dags för gymnasieval. Natur, samhälle eller ekonomi lockade inte och Mathilda Ulfves funderade istället över om hon kunde göra sin hobby till något mer. Det blev estetiska programmet med inriktning musik på Värmdö Gymnasium.

– Det var där mitt musikintresse både växte och dog, säger Mathilda Ulfves.

Hon menar att musikskola är bra sätt att få kontakter och träffa andra musiker som inspirerar men att utbildningen ibland blir oinspirerande och dödar lusten att vilja skapa musik. Då gäller det att ha motivation att arbeta vidare självständigt. Sista året på gymnasiet startade hon och Valentina Ahlmark duon HONA och började göra egen musik. Efter gymnasiet hade hon inte planerat att plugga vidare direkt men när hon och Valentina Ahlmark en sen sommarkväll 2018 fick nys om musikskolan i London bestämde de sig för att söka. De kom in, köpte varsin enkelbiljett till London och tänkte att resten får lösa sig på plats. Där bestämde hon sig för att ägna sig åt musiken helhjärtat och hobbyn växte till något mer.

– Det är det absolut bästa spontana beslutet jag tagit i mitt liv, säger Mathilda Ulfves om flytten.

Mathilda Ulfves lämnade Stockholm för Londons scener.
Mathilda Ulfves lämnade Stockholm för Londons scener.

Vid frågan om hon saknar Stockholm svarar hon ja och nej. Sedan pandemin började har hon funderat på att flytta hem till familjen men valde slutligen att stanna på grund av att musikbranschen är större i London än i Stockholm. Mathilda Ulfves förklarar att det finns för få små scener i Stockholm där vem som helst kan få spela ett gig. För att boka in spelningar krävs ett team och kontakter som de flesta mindre artister inte har.

– Många svenska artister är bara Sverigekända. Zara Larsson är stor i England också men hon började tidigt och har ett stort team. Många fastnar i den svenska musikbranschens lilla bubbla.

”Brist på små scener i Stockholm”, menar Mathilda Ulfves. Kafé 44 är en utav få.
”Brist på små scener i Stockholm”, menar Mathilda Ulfves. Kafé 44 är en utav få.

Ett skivbolag i ryggen är vad många musiker vill ha. Robert Skowronski arbetar som A&R Director på Warner Music Sweden och arbetar bland annat med att upptäcka nya artister. Han menar att det är mycket som krävs av artisten för att bli signad av ett skivbolag.

– Vissa förlitar sig på att det ska hända av sig självt, säger Robert Skowronski.

Det krävs många timmars arbete på sin karriär och det inkluderar låtskriveri, bygga upp ett kontaktnät, en fanbase och sitt sound. För att bli signad ska en artist ha en bra låt, en unik röst, en egen stil eller en bra story. Helst allt på en gång, menar han. Även en stor närvaro på sociala medier är viktigt för att bygga upp en fanbase och därmed göra sig attraktiv för skivbolagen. Mathilda Ulfves instämmer.

– Sociala medier är tröttsamt men något man måste ha för att lyckas som artist idag.

För HONA är ett skivbolag inte särskilt lockande just nu. Mathilda Ulfves menar att ett skivbolag kan vara bra för någon som vill slå igenom som popartist. Men är ens musikstil mer underground och alternativ är det vanligare att göra det på sitt eget sätt och istället ha någon som hjälper till med reklam. På så sätt behålls ens kreativa frihet, något som varit viktigt för HONA. Mathilda Ulfves berättar att de har ändrat sitt sound och musikgenre tre, fyra gånger. I början skapade de mer kommersiell pop. Sedan utvecklades det till alternativ rock à la Coldplay vid flytten till London. Med endast en akustisk gitarr gick de på scen vid sitt första gig för att spela akustisk folkrock – iklädda läderkläder. Mathilda Ulfves skrattar och säger att det passade verkligen inte alls. Numera beskriver de sitt sound som mörk underground poptechno med mycket synt, ett mer passande sound för scenkostymerna, och har äntligen kommit till rätta.

I takt med bytet av musikgenre har de även bytt namn. Från Mad Monday, som de tyckte passade bättre till ett indieband, till nuvarande namnet HONA.

– HONA låter mer alternativt för det är mystiskt. Eller kanske inte för svenskar, säger hon och skrattar. Men för andra, som inte har ordet i sitt ordförråd!

Mathilda Ulfves menar att bandnamnet nu representerar musiken de skapar och är en viktig del av deras image som kvinnlig duo. Namnet är det första som säger något om bandet. Att hitta något som gör att man står ut är avgörande, annars har man inte en chans. Robert Skowronski menar också att det är viktigt för unga artister att hitta en image som passar dem och deras sound. Att välja en väg som passar just dig.

– Namnet är en del av en image och image idag är lika viktigt, om inte än mer viktigt, än musiken. Tyvärr kanske, säger Mathilda Ulfves.

Många drömmer om att lyckas som artist.
Många drömmer om att lyckas som artist.

Mathilda Ulfves bästa tips för andra unga musiker som är sugna på att ge sig in i musikbranschen är att våga prova. Skriv din egen musik. Testa att producera själv. Be någon om hjälp och testa att släppa något. Det är okej att ändra musikgenre och sound, det tar tid att hitta sin image. Robert Skowronski har liknande tips; testa dig fram för att hitta din grej, det är då det blir som bäst.

Vad gör ni om fem år?

– Turnerar! Spelar på undergroundscener runt om i Europa. Förhoppningsvis har vi också någon slags inkomst från musiken.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget