Flora Wiströms bästa skrivtips

Med en stor blogg och två skönlitterära romaner utgivna delar författaren, influencern och föreläsaren Flora Wiström med sig av sin resa mot skrivardrömmen.

Flora Wiström är författare, influencer och föreläsare
Flora Wiström är författare, influencer och föreläsare

Flora Wiström är en van skribent. Hon har drivit sin blogg sedan hon var 12 år gammal, vilket betyder att 27-åringen skrivit i stort sett varje dag de senaste 15 åren. Att skriva ofta är ett av Floras bästa råd till den som vill bli författare, eller som bara vill skriva för sin egen skull.

–Det är nog det bästa man kan göra för att känna sig hemma i det kreativa skrivandet: bara vara i det, säger Flora.

Att inte övertänka det man skriver är ett annat råd. När man lägger för stor vikt vid att det man producerar ska vara perfekt, då blir det väldigt svårt att få ur sig nånting alls, menar Flora. Innan hon visste att det var författare hon ville bli hade hon ett flertal olika jobb, bland annat på ett spa, på café och på en té- och kaffebutik. Hon funderade förstås på vad hon egentligen skulle vilja jobba med: journalist kanske, eller grafisk designer? Hon var intresserad av både bild och form såväl som skrivande. Flora sökte in till en konstskola och en skrivarskola samtidigt. Hon kom inte in på konstskolan, men blev antagen till skrivarutbildningen.

–Så livet valde åt mig på nåt sätt, säger Flora Wiström, och menar att hon är väldigt glad för det.

Men jag kan ju inte, jag är inte tillräckligt bra.

Felaktig bild av författare

När hon började plugga skrivande blev det tydligt att det är det var det hon skulle jobba med. Men det hade ändå tagit tid för henne att förstå att man faktiskt kan utbilda sig till att bli författare. Det är en sak hon önskar att hon hade fått veta under sin gymnasietid. Att hon ville bli författare är en dröm som funnits med under lång tid.

–Jag har anteckningar från när jag var liten att jag ville bli författare. ”Men jag kan ju inte, jag är inte tillräckligt bra”, minns Flora Wiström att hon skrivit. Då var hon runt 10 år gammal.

Hon berättar att hon brukar ta upp sin egen ungdoms felaktiga uppfattning om hur en författare ska vara när hon pratar med ungdomar på skolbesök, eller under de skrivarkurser hon håller tillsammans med vännen och författarkollegan Yrsa Keysendal. Den föreställning hon hade när hon var yngre var att författare, det är nånting man föds till. En talang som man antingen har eller inte har. Först senare i livet förstod hon att det inte stämmer. Författare lär sig, utvecklas och förbättras genom sitt yrkesliv, precis som vilket jobb som helst.

Flora Wiströms romaner finns elegant uppradade på hennes kontor
Flora Wiströms romaner finns elegant uppradade på hennes kontor

Hon menar att skrivande är som vilken konstform som helst. Ju mer man håller på med det, desto friare blir man i sitt uttryck. Säkerheten i din egen förmåga stärks också ju mer du skriver, säger Flora Wiström. De stora svårigheterna i skrivandet är självtvivel och självförakt. Man tror inte att det man skrivit är tillräckligt bra, eller att man själv inte är tillräckligt duktig. Flora anser att det enda sättet att komma förbi detta är att skriva ofta.

–Ju mer man skriver desto mindre självkritisk kan man vara, för man kan inte värdera varenda liten grej när man har en större mängd texter, säger Flora Wiström.

Ah, du vill bli författare - gör det, men skaffa också en riktig utbildning!

Flera olika yrkesroller

Hon har haft eget företag sedan hon var 19 år gammal och verkligen började satsa på sitt skrivande. Nu står hon på flera ben: det skönlitterära skrivandet, sin blogg och Instagram, samt sin kursverksamhet. Ibland kan det ena jobbet nästan vara i vägen för det andra, särskilt om hon är inne i en fas av sitt skrivande som verkligen kräver rutiner.

Hennes olika arbeten fungerar dock oftast väldigt bra sida vid sida, eller ibland tillsammans. För hon hämtar förstås inspiration från vardagen till sina texter. Grunden i det hon skriver är en självupplevd sanning, men den färdiga produkten är ändå påhittad. Flora understryker att det är viktigt att utgå från sig själv när man skriver. Många har en idé om att man ska hitta på något annat, något som inte har med en själv att göra, men det skapar bara onödigt krångel, menar Flora.

–Jag tror att det som vi har inom oss är helt unikt och det är det man ska vårda, säger Flora Wiström.

Hon fortsätter med att berätta att hon nästan fick en uppenbarelse när hon insåg att man kan använda sig själv i sitt skrivande. Hon var 19 år och arbetade på det manus som senare blev hennes första roman.

–Jag fick skriva om min dag och sen kunde jag ljuga om den. Jag kunde göra folk omkring mig mer seende eller smarta, eller vad som helst, jag kunde göra om dem för textens skull, säger Flora Wiström.

Flora Wiström vid sitt skrivbord
Flora Wiström vid sitt skrivbord

Hur tjänar man pengar?

Flora Wiströms huvudsakliga inkomst kommer från hennes blogg. När hon var tonåring och hennes blogg växte i popularitet kunde hon få produkter från företag. Nästa steg var att olika företag erbjöd pengar mot att hon skulle prata om deras produkter i sin blogg. Det var då hon startade sitt eget företag. Numera fakturerar hon den bloggportal hon har sin blogg hos. Det hon får betalt för är de annonser som portalen väljer att lägga upp på hennes blogg. Att överleva ekonomiskt enbart på sitt författarskap går inte, menar Flora.

–Man tjänar så jävla lite pengar som författare, säger hon.

Hon fortsätter med att berätta att hon och Yrsa Keysendal brukar ta upp ekonomin med de ungdomar de träffar när de pratar på skolor och ungdomsevent.

–När vi träffar tonåringar säger jag “ah, du vill bli författare - gör det, men skaffa också en riktig utbildning!”

Det stora hindret för att skriva handlar egentligen om att ha råd att göra det, menar Flora. Sjävltvivlet kan man jobba bort, men se framför allt till att ha en säker inkomst vid sidan av ditt skrivande.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget