Utanför storstäderna har andelen personer som vill att politikerna ska agera för klimatet ökat från 60 till 70 procent sedan förra året. Detta beror delvis på hur klimatförändringarna märks av i vardagen.
– Folk märker att vintern är kortare och på sommaren upplever vi extremväder med översvämningar. Det är en ryckighet vi inte sett tidigare, säger Gustaf Lind, generalsekreterare för WWF till Läget.
Jobbmöjligheter på “gröna fabriker” ändrar folks inställning.
– Svenska företag har en affärsmodell som bygger på grön omställning. Många kommer få jobb på bland annat batterifabriker.
Ändå ser vi en nedmontering av den svenska miljö- och klimatpolitiken.
– Regeringen har tagit bort många lösningar som leder till minskade utsläpp, men också minskat pengarna till miljön. Exempelvis ges mindre pengar till omskötseln av nationalparker. Folk vill kunna njuta av naturen.
Mikajosefin Jonsson Gehrke, 22, är same och medlem i WWF Sweden Youth.
Hos ungdomar, 18–29 år, toppar klimatförändringarna oron. Varför?
– Många blir oroliga när man ser förändringar i sin vardag och jämför med hur det såg ut när man var liten. Många av mina vänner brukar säga att det fanns snö på deras födelsedagar redan i oktober, men inte längre, säger Mikajosefin Jonsson Gehrke.
Känner du att de som bestämmer lyssnar på er unga?
– Ärligt talat nej. I alla fall inte till den grad vi vill. Vi visar engagemang men ändå förstår inte politikerna allvaret, annars hade de redan gjort något åt förändringarna.
Lyssna på urbefolkningen
– Jag tycker att politiker ska lyssna mer på urfolket, samerna. Vi lever i naturen, av naturen och för naturen och vi ser hur den förändras varje dag.
Vilket är ditt bästa tips för att hantera sin klimatångest?
– Gå ut och njut av naturen! Det är en teater i sig.