Antalet personer som tar konsumtionslån ökar och unga är en sårbar grupp, enligt Konsumentverket.
– Det här är ett problem som har funnits i ganska många år, att unga är en särskilt utsatt grupp när det kommer till krediter, säger Anna Hult, jurist på Konsumentverket.
Hon anger flera möjliga orsaker. Det kan handla om bristande kunskap i finansiella frågor eller att man lockas av de enkla betalningsalternativen, såsom kredit, faktura eller delbetalning.
Allt fler företag erbjuder dessa betaltjänster. Klarna och Qliro hör till de största. Under 2020 skärpte Qliro kreditkraven för bland annat unga kunder.
– Våra kreditmodeller är tuffare för unga personer. Det är svårare för yngre att ta en kredit jämfört med äldre då det brukar vara större svängningar i de yngre personernas ekonomiska förutsättningar, säger Anders Frid, chef för investerarrelationer på Qliro.
Läget har sökt Klarna men inte fått möjlighet att prata med dem. Klarnas presschef Niklas Gillström har tidigare sagt till Aftonbladet att företaget försöker minska antalet obetalda fakturor genom att skicka fler betalningspåminnelser till kunden innan förfallodatum.
Konsumentverket, Finansinspektionen och Kronofogden har bjudit in både kreditmarknadsbolag och betaltjänster till ett samtal om konsumtionslån i juni. Enligt Anna Hult bör det upprättas en sammanställning av alla konsumenters skulder. Det skulle hjälpa kreditbolagen att göra en bättre och mer rättvis kreditprövning.