Finalen i American Song Contest avgörs inatt

Inatt hålls finalen i American Song Contest, den amerikanska versionen av Eurovision. De tio låtarna som gick till finalen gör nu upp om titeln Best original song.

I år är första året som musiktävlingen American Song Contest hålls. Tävlingen har pågått sedan den 21 mars och kommer idag att avgöras. Programmet leds av popartisten Kelly Clarkson och rapparen Snoop Dogg.

Kelly Clarkson och Snoop Dogg
Kelly Clarkson och Snoop Dogg

Det finns hintar av svenska Melodifestivalen i tävlingen. Det kan bero på att tävlingen har fyra svenska producenter: Christer Björkman, Anders Lenhoff, Ola Melzig och Peter Settman. I en intervju med DN berättade schlagerveteranen Christer Björkman att de började diskutera konceptet av en amerikansk version under Eurovision i Kiev, Ukraina, år 2017.

Christer Björkman chef för tävlingen, Anders Lenhoff chef för showen och Ola Melzig produktionschef
Christer Björkman chef för tävlingen, Anders Lenhoff chef för showen och Ola Melzig produktionschef

Deltagarna i tävlingen har stor erfarenhetsbredd – från oupptäckta talanger, nya uppkommande artister till stora ikoner i musikvärlden. Bland de tio finalisterna kan man hitta Michael Bolton, vars succé kom med låten How am I Supposed to Live Without You år 1989, och Jordan Smith som vann sångtävlingen The Voice år 2015.

American Song Contest har ett komplicerat röstningssystem. Rösterna kommer från en jury och tittarna i delstaterna och territorierna. Finalens röstningssystem liknar det som finns i Eurovision där varje medlem av juryn och tittarna per delstat ger ut tolv poäng till bidragen. Ikväll tar en av finalisterna hem titeln Best original song.

Favorittipade bidraget i finalen är AleXa från Oklahoma med låten Wonderland.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget