Fifa bryter med EA Sports

Efter sommaren 2023 går ett 30 år långt samarbete i graven. Det klassiska Fifa-spelet döps om till ”EA Sports FC” efter att tv-spelsutvecklaren inte kommit överens med det internationella fotbollsförbundet om ett nytt avtal.

Kylian Mbappé är på omslaget av FIFA 22.
Kylian Mbappé är på omslaget av FIFA 22.

Kanske är du en av de som någon gång sparat ihop pengar för att köpa det senaste FIFA-spelet? Gått hem till någon av polarna, startat spelet och högljutt och gestikulerat diskuterat vem som ska spela med vilket lag och hur det är möjligt att domaren inte såg den offsiden?!

Efter sommaren 2023 förblir det klassiska Fifa-spelet ett minne blott, då samarbetet mellan Fifa och EA Sports bryts. Ett samarbete som från början var tänkt endast skulle sträcka sig över herrarnas fotbolls-VM i Qatar i slutet av året, men som förlängts på grund av damernas fotbolls-VM sommaren 2023. Därefter byter spelet namn till EA Sports FC. Enligt rapporter kommer spelet inte att förändras särskilt mycket. De flesta spelarna, ligorna och klubbarna kommer att finnas kvar men de Fifa-styrda turneringarna som till exempel fotbolls-VM kommer officiellt att försvinna från spelet.

Inte överens om ekonomin

Enligt uppgifter till den amerikanska tidningen The New York Times har Fifa och EA Sports inte kommit överens om det ekonomiska avtalet. Fifa ska ha velat dubbla summan på 150 miljoner dollar, 1,5 miljarder kronor, som de får av EA varje år. I och med det avslutade samarbetet slipper EA nu betala 300 miljoner dollar per år.

– VD för EA, Andrew Wilson har sagt att Fifa haft synpunkter på innehållet och olika samarbetspartners, säger Effie Karabuda, som är spelreporter på P3 på Sveriges Radio och har podden P3 Spel.

Hon tror att det den fördubblade licensen är den största anledningen till att samarbetet bryts men att det också har funnits idéer som EA inte gillade.

– Man ville testa att göra om spelet till ett slags Roblox, alltså en digital plattform som bryter det traditionella Fifa-formatet, säger Effie Karabuda.

Den tionde maj släppte Electronic Arts (EA) sin finansiella rapport för förra årets fjärde kvartal och räkenskapsåret mellan den 1 april 2021 och den 31 mars 2022. Under den perioden hade EA SPORTS FIFA mer än 150 miljoner konton.

Det kommer vara en krånglig övergångsperiod innan folk vänjer sig vid de olika fotbollsspelen.

Så har Fifa-spelarna reagerat

Enligt Effie Karabuda är Fifa-spelare världen över inte så förtjusta i det nya namnet, men det som de flesta reagerar på är att EA borde göra ett bättre spel med alla pengar som de sparar in på att avsluta licensavtalet.

– Många tycker att de har gått över för mycket till Ultimate Team, spelläget där man samlar spelarkort och kan köpa eller sälja fotbollsspelare. Det är väldigt fokuserat på att man ska spendera mycket pengar på spelarkorten. Många fans vill att man förbättrar grundspelet, säger hon.

Frågan som återstår är om spelet kommer att fortsätta att locka folk när det byter namn och om kvaliteten kommer vara den samma.

– Jag tror absolut att själva kvaliteten inte kommer påverkas av namnbytet. De mest lojala spelarna kommer fortsätta köpa EA Sports FC och de är väldigt många. Däremot kommer det säkert bli förvirrande att förbundet Fifa letar efter en ny samarbetspartner och vill fortsätta göra FIFA med en annan utvecklare, säger Effie Karabuda.

Quiz FIFA-frågan

Fråga 1 av 1

Vem har funnits på FIFA:s omslag flest gånger?

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Ekonomi
Mer från Läget