Festivaler och konserter ställs in på grund av corona – vad gäller

Den snabba spridningen av coronaviruset har lett till att konserter och festivaler ställs in eller flyttas fram till ett senare datum. Brännbollsyran i Umeå är en av dessa och Selma Sundqvist, 17 år från Luleå, måste nu ändra sina festivalplaner. Men vad gäller för dig som har köpt biljetter till inställda eller flyttade evenemang?

Festivaler och konserter kan ställas in eller flyttas på grund av Coronaviruset.
Festivaler och konserter kan ställas in eller flyttas på grund av Coronaviruset.

Selma Sundqvist hade planerat att åka till Brännbollsyran med ett kompisgäng i maj. Men förra veckan gick arrangörerna för Umeå-festivalen ut med att datumen för evenemanget flyttas fram till hösten på grund av coronasmittan.

– Vi fick reda på det genom deras Instagram. Först några dagar senare fick vi ett mail med mer information om artisterna, ändringar av dagar och om man har bokat hotell i samband med festivalen. 21 av 22 artister kommer fortfarande att spela, säger hon.

Brännbollsyran har beslutat att inte ge tillbaka pengarna för den framflyttade festivalen.

– De tycker istället att man ska sälja sin biljett. Det stod var man kunde göra det i mailet också, säger Selma Sundqvist.

Planen för Selma Sundqvist och hennes kompisar är att fortfarande åka till festivalen i september. Men hon tycker inte att det känns lika kul längre.

– Nu är man otaggad, den kommer att vara så sent på året nu, säger hon.

Brännbollsyran är ett av många kulturevenemang som kommer att påverkas av corona. Eurovision Song Contest ställs in, Håkan Hellströms konsert på Ullevi kan komma att skjutas upp och konsertarrangören Live Nation har gått ut med att de kommer att omboka påverkade evenemang fram till den 30 april.

Men vad säger Konsumentverket om dina rättigheter vid ett inställt evenemang? Bo Lång från Hallå Konsument säger att du som konsument alltid har rätt att få tillbaka dina pengar om evenemang ställs in. Detsamma gäller om datumet flyttas.

– Om datumet ändras kan du välja att acceptera det eller inte. Samma rättigheter gäller som vid ett inställt evenemang för att dina förutsättningar kanske inte är detsamma, säger han.

Om artistutbudet förändras kan du även kräva att få tillbaka dina pengar säger Bo Lång.

– Om huvudsyftet till varför du köpte biljetten försvinner kan du be om pengarna tillbaka. Däremot kan detta vara svårt att avgöra, för det beror ju på från person till person, säger han.

Om arrangörerna inte betalar tillbaka pengarna kan du som konsument anmäla detta till Allmänna reklamationsnämnden och det kan även prövas ytterligare i tingsrätten.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget