Festival i annorlunda tid

Idag drar Stockholms filmfestival Junior igång. Årets tema: "en annorlunda tid".

Stockholms festival Junior.
Stockholms festival Junior.

På biograf Grand i Stockholm invigdes i morse Stockholms filmfestival Junior för sin 22 upplaga. Temat för i år är “en annorlunda tid”. Och annorlunda blir det på många sätt. För första gången sedan festivalen startades år 2000 kan publiken ta del av filmerna digitalt och gratis. Detta betyder också att filmkalaset blir tillgängligt för landets alla barn och unga, inte bara för de som bor i huvudstaden.

– Vi har valt att öppna upp det och försöker vara ett ljus i mörkret. Film och kultur betyder ju allt i ett läge där man inte kan träffas på samma sätt, säger Git Scheynius, festivalchef, till Läget.

Nytt för i år är också det nationella kortfilmsprojektet “Stafettfilmen”. Det går ut på att 10 klasser spelar in varsin scen ur samma film som skickas mellan skolorna likt en stafettpinne––från Kiruna i norr till Kristianstad i söder. Syftet är att fånga upp barn och ungas perspektiv på denna annorlunda tid.

– Vi tycker att man inte har frågat barnen så mycket om hur de mår och hur de hanterar sin verklighet. Det har varit ett lyckosamt projekt och vi hade världspremiär på filmen idag, säger Scheynius.

Festivalen äger rum 19-24 april. Under den här tiden visas 25 nya filmer från 18 olika länder. Alla berättelser är ur ett ungt perspektiv.

– Det betyder att man kanske känner sig både sedd och hörd. Vi hoppas att den här festivalen ska vara en vitamininjektion för diskussioner och insikter för barn och unga, att den ska vara stärkande för deras självkänsla och välmående.

Årets digitala festival kommer att sätta sina spår och sannolikt även prägla filmvisningar efter pandemins slut.

– Vi känner redan nu att det här konceptet har kommit för att stanna. Digitaliseringen kommer vara ett väldigt välkommet komplement till den fysiska filmvisningen. Men vi längtar naturligtvis alla efter att krypa in i en skön och mörk biograf igen och det vill vi absolut inte ska förändras, säger Scheynius.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget