Fem spel att lira under soliga sommardagar

Behöver du en paus från sol, bad och andra sommarrelaterade aktiviteter? Läget tipsar om fem spel att fylla sysslolösa sommardagar med.

Sysslolösa sommardagar inomhus.
Sysslolösa sommardagar inomhus.

Bländar solen ögonen? Bränner den din hud tills du liknar en vandrande friterad tofubit? Utgjuter mygg och fästingar sakta dina blodreserver? Vad gör du då ute? Spendera sommaren inomhus, badandes i datorskärmens blåa ljus. Andas in doften av svett, cola och snabbnudlar, tillsammans med dessa episka virtuella äventyr. Äventyr som kan fylla otaliga annars sysslolösa dagar med någon form av upplevd mening i tillvaron.

Men hur ska du navigera i den ogenomträngliga djungel av spel som marknaden erbjuder? Läget har valt ut fem stycken, som passar perfekt att lira under vackra sommardagar.

1. Red Dead Redemption 2

Lev ut din dröm som hänsynslös kopojke i denna enorma spelvärld. Du spelar som Arthur Morgan, medlem i ett kringresande familjeliknande banditband. En sammanslutning som i och med historiens gång mer och mer börjar knaka i fogarna. Du kan utöver att följa handlingen i huvudhistorien även, bland mycket annat, massakrera Ku Klux Klan-medlemmar och fira med en cigarr och trerätters på närmaste salon. Avsluta med att fånga in bartendern med ditt lasso och släng honom framför ett förbipasserande tåg. Även lugnare förströelse som fiske, ridturer i solnedgången och ofrivilliga exkursioner till soliga karibiska semesterorter erbjuds.

Red Dead Redemption 2
Red Dead Redemption 2

2. Mass Effect legendary edition

Mass Effect fyra hägrar i fjärran (Här räknas inte Andromeda in, detta får ses som en olycklig parentes i det annars episka rymdäventyret). Vad passar då bättre än att förbereda sig genom att spela igenom de tre första spelen i serien. De finns samlade i en glänsande nyutgåva med bland annat förbättrad grafik och mer avancerad spelmekanik. Du axlar rollen som commander Shepard, med det nätta uppdraget att rädda hela vintergatan från total förstörelse och massutrotning av alla de varelser som existerar i galaxen. För att uppnå ditt mål samarbetar du med flera av dessa varelser, som de oerhört intelligenta men kortlivade salarians, de blåa, monosexuella och långlivade asaris, de brutala och sakta utdöende krogans, och de i strid dominerande och något kräftliknande turians. Värda ett hedersomnämnande är de svävande rosa geléblobbarna hanars. I spelet är, förutom dina färdigheter på slagfältet, också dina beslut i olika moraliskt svåra frågor avgörande för historiens utgång.

Mass Effect legendary edition
Mass Effect legendary edition

3. The Outer Worlds

Om du inte fått nog av rymdäventyr efter att ha plöjt igenom Mass Effect-serien så passar detta spel perfekt. Speciellt i och med att en uppföljare är under utveckling. Spelet levererar en mer ironisk tolkning av rymdens förunderliga värld. Sprängfylld med action blandad med illa förtäckt kritik av det kapitalistiska samhällssystemet, kryddad med förvånansvärt djupa karaktärer. Likt Mass Effect måste även här svåra beslut tas, med stor påverkan på hur spelet slutar.

The Outer Worlds
The Outer Worlds

4. Assassins Creed 2, Brotherhood och Revelations

Följ Ezio Auditore da Firenzes resa från bekymmerslös ungkarl till luttrad lönnmördare. Från att hämnas sin pappas och sina bröders mördare, till att sakta involveras mer och mer i striden mellan de maktfullkomliga tempelriddarna och de för friheten kämpande lönnmördarna. I och med historiens gång uppdagas sakta något än större och mer avgörande för samhället som helhet än någon kunde ana. Glid runt på gondol i Venedig, kasta dig mellan hustaken i Florens, bli förförd av Leonardo da Vinci i Rom, och lev loppan i Konstantinopel.

Assassins Creed 2
Assassins Creed 2

5. The Witcher 3: Wild Hunt

Det går knappast att skriva en spellista utan att nämna The Witcher 3: Wild Hunt. Ett spel baserat på den bästsäljande bokserien av den polske författaren Andrzej Sapkowski. Du upplever denna uppslukande fantasivärld genom Geralt of Rivias ögon. En så kallad “witcher”, som med hjälp av tveksamma genetiska experiment och mutationer dominerar som monsterjägare. Något som han utnyttjar för att tjäna sitt uppehälle. Detta får dock ta sig en paus, när hans adoptivdotter, och i längden hela världen som han känner den, måste räddas från förintelse.

The Witcher 3: Wild Hunt
The Witcher 3: Wild Hunt
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget