Fejkvärlden vi lever i

Foto: Angelina Präst

Sociala medier tar idag upp en stor del av vårt liv, framförallt hos ungdomar. Enligt en undersökning upplever unga, som lägger mycket tid på sociala medier, att deras självkänsla försämras. Hur ska du använda sociala medier och undvika negativ påverkan?

Innan vi börjar tar hon en sista titt på mobilen, sätter den på ljudlös och vänder ner skärmen mot bordet. Instagram och Snapchat verkar vara de största trenderna just nu. Bilder, som tillsammans ska bilda ditt perfekta flöde och samtidigt uppdatera andra om vad du ständigt gör och befinner dig. Den där stressande känslan av att alltid vara tillgänglig. Finns det tid och utrymme för en intervju? Kan mobilen få vara, utan att störa? Vi gör ett försök.

– Jag har inga problem att lägga ifrån mig mobilen, säger Karolin Sand.

– Ibland tar den upp för mycket tid, när jag skulle kunna göra viktigare saker, säger Kajsa Malmborg.

Kajsa Malmborg & Karolin Sand, 15, Västerås.
Kajsa Malmborg & Karolin Sand, 15, Västerås.

Telefonerna har de vid sig hela tiden, förutom i skolan. Sociala medier använder de för att lägga upp bilder, kolla på andras bilder och framförallt prata med vänner.

– Instagram och Snapchat använder jag mest, Youtube för att kolla på andra, men jag lägger inte upp något eget, säger både Karolin och Kajsa.

Sociala medier underlättar kommunikationen.

– Jag känner inte behovet av att jag måste kolla direkt om det kommer en avisering. Men om man väntar på någon, som till exempel nu när du skulle komma, så öppnar jag och kollar direkt för att se om det är den personen som hört av sig, berättar Karolin.

Att det idag är så lätt att få tag på andra kan från ett håll kännas effektivt och smidigt, men samtidigt  stressigt från ett annat.
Att det idag är så lätt att få tag på andra kan från ett håll kännas effektivt och smidigt, men samtidigt stressigt från ett annat.

Hur påverkas du av sociala medier?

Unga som lägger mycket tid på sociala medier kan uppleva att deras självkänsla försämras. Det visar en enkät som genomfördes i september förra året på sajten ungdomar.se där 3 985 ungdomar i åldern 12-16 år deltog. De fick anonymt svara på en rad frågor om sociala medier och undersökningen beställdes av fyra Länsförsäkringsbolag.

– Jag tror att man påverkas omedvetet, säger Kajsa.

Sociala medier hjälper till att hålla tjejerna uppdaterade. Det är också kul att följa influencers och ta del av deras liv. De hittar ofta på roliga saker som är kul att se. Men det är viktigt att vara medveten om att sociala medier ofta visar upp folks bästa sidor.

– Det är viktigt att man förstår att en bild kan vara fejk. Man visar bara sin perfekta sida, säger Karolin.

– Ja, man jämför sig med andra, som kanske har retuscherat sina bilder, och tänker ”så ser inte jag ut”, säger Kajsa.

Foto: Angelina Präst

Det förekommer också mycket reklam på sociala medier. Kläder, smink och en hel del annat. Hur påverkas du av det?

– Jag påverkas inte så mycket. Jag köper inte likadan tröja bara för att någon person jag följer har den på sig, säger Karolin.

– Jag får inspiration, säger Kajsa.

I skolan pratas det mycket om olika klädkollektioner som influencers har släppt, men det är knappt någon som bär dessa kläder. Både Kajsa och Karolin kan bli inspirerade av kollektionerna på samma sätt som om de ser andra i skolan med snygga kläder. De berättar båda att de köper sånt de själva tycker är snyggt, och går inte bara efter vad som är trendigt.

Hur påverkas man som person om man inte använder sociala medier?

– Man blir ju inte utanför, men man missar något. Eftersom vi pratar mycket om sociala medier, vad man sett för bilder eller Youtubeklipp, så kan de bli svårare att vara med i konversationen, säger Kajsa.

Sociala medier bidrar ofta till snackisar och samtalsämnen.
Sociala medier bidrar ofta till snackisar och samtalsämnen.

När det kommer till att ladda upp bilder på Instagram, är det ofta mycket tid och energi som ligger bakom.

– Jag vill lägga upp en bild som är fin och inte suddig. Man vill vara stolt och nöjd över bilden, säger Karolin.

– Om jag har tagit bilden, och alla kommer se den, så vill jag att den ska vara fin, säger Kajsa.

Kajsa och Karolin är båda överens om att sociala medier, till största del, är något bra och något som ska vara kul och användbart. Sociala medier gör det lättare att hålla kontakten och följa personer som till exempel är utomlands. Det är roligt att kunna uppdatera sig och se vad andra gör, men också att ta del av nyheter som ofta sprids via sociala medier.

Hur ska man tänka när man använder sociala medier?

– Det är viktigt att förstå att bilder kan vara fejk. Alla ser inte ut som på bilderna, säger Karolin.

– Det är också viktigt att förstå att man inte kan skriva vad som helst till andra, säger Kajsa.

Som Kajsa och Karolin säger handlar sociala medier om att bli inspirerad - inte negativt påverkad. Något vi alla bör tänka på i den teknikvärld vi lever i.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget