Färre klarar körkortsproven

Foto: Fredrik Sandberg/TT

På våren fylls vägar och parkeringar med bilar med övningskörningsskyltar. En ny kull ungdomar tar studenten och kanske är det körkortet som är nästa mål och vägen in i vuxenlivet. Men färre klarar körkortsproven. Hur ska man göra för att lyckas?

Enligt en rapport från STR, Sveriges trafikutbildares riksförbund, var det 44% som fick ett godkänt kunskapsprov 2018 (och då är både omprov och förstagångprover inräknade). Tidigare år var det 45%, och även om det inte var en stor förändring går trenden nedåt. Samma sak gäller godkända körprov. Det skiljer sig bara en procent mellan 2017 och 2018, men det är en nedåtgående kurva. Med övningskörning, halkbanor, körskoleböcker och uppkörning är körkortet för många en djungel att ta sig genom.

Vi på Läget hjälper dig ut ur körkort-träsket och sammanställer tips för att göra det hela lite lättare.

Hitta motivationen! Det är svårt att lägga ner massa tid på något när man inte har motivationen. Tänk ut varför du vill ha körkort. Är det för att du ska kunna åka och shoppa med dina vänner i stan? Eller slippa be om skjuts för att åka till fotbollsträningen? När du har ett konkret mål är det lättare att plugga lite extra när du är trött efter en skoldag.

Lägg upp korttidsmål. Just nu kanske det känns som om körkortet är utom räckhåll. Att ens öppna den tjocka körkortsboken känns lönlöst, eftersom det är så långt bort. Lägg istället upp milstolpar som är lätta att nå! Inom två veckor ska du kanske ha full koll på vägskyltar. Och nästa två veckorna ska du ha hunnit övningsköra tre gånger i veckan.

Testa dig själv! Det finns massor av prov-tester på internet som förbereder dig inför teoriprovet. Om du inte har tillgång till dessa kan du be någon du känner ställa frågor på det kapitel du nyss läst. Varva pluggningen med tester så håller du bättre koll på vad du har stenkoll på och vad du behöver öva lite extra på.

Öva, öva, öva! Det kanske låter självklart, men att övningsköra mycket i samband med teoriplugg är viktigt. Då får du prova det du lärt dig i verkligheten, och du kommer känna dig mer bekväm bakom ratten när det väl är dags för uppkörning.

Stressa inte i onödan. Dina vänner kanske redan lyckats med körkortet medan du fastnat i körkortsboken. Att ta körkort är svårt och får ta sin tid! Att stressa upp sig kan leda till att det tar mer tid än det skulle gjort. Kom ihåg att det inte är hela världen att kugga körkortet, fortsätt plugga och öva så kommer du ha ännu bättre koll nästa gång.

Källa: STR.se

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget