Får det lov att vara Pokémon- eller TikTok-tårta?

TikTok-, Pokémon-, eller Super Mario bros-tårta? Tårtkonstnären Yamuna Muñoz, alias yamusbakery på Instagram, kan skapa alla slags tårtor – samtliga veganska. Hon bakar dem hemma på nätterna när hennes barn sover.

Yamunas TikTok-tårta
Yamunas TikTok-tårta

Yamuna Muñoz från Bolivia har sitt eget bageri i köket hemma på Liljeholmen. Hon skapar tårtor och cupcakes av speciella slag, färgglada och dekorerade med många detaljer. Några exempel är hennes TikTok-tårta, popcorn-tårta, cupcakes med olika Avengers-superhjältar och de romantiska Alla hjärtans dag-bakverken.

Super Mario Bros-tårta
Super Mario Bros-tårta

Yamuna har en ”tienda virtual”, vilket på svenska betyder ”virtuell affär”. Alla beställningar sker online, främst via Instagram men även Facebook. Hon gillar att använda många färger och designa bakverk som påminner henne om sin barndom.

– En av favoriterna är Pokémon-tårtan. Jag tittade mycket på Pokémon som barn, så det gör mig extra motiverad att baka den. Unicorn-tårtan tycker jag också om, jag gillar verkligen färgen rosa.

Pokémon-tårta
Pokémon-tårta

Yamuna Muñoz har varit vegetarian sen födseln och aldrig ätit kött. Hennes dotter, som fyller fem, visade sig som bebis vara allergisk mot mjölkprodukter. Det var då Yamuna bestämde sig för att bli vegan. Det är också viktigt för Yamuna att alla hennes produkter är veganska med tanke på djurens rättigheter. Djur ska inte behöva lida, menar hon.

– I Sverige är folk mer öppna för veganism och vegetarianism, därför fungerar mitt arbete bättre här än vad det skulle göra i Bolivia. I Latinamerika är de konservativa med sina mattraditioner och äter därför mycket kött, som de alltid gjort.

Yamunas PlayStation-tårta
Yamunas PlayStation-tårta

Yamuna berättar att i Latinamerika är tårtorna extravaganta, rikt utsmyckade. De svenska tårtorna ser enkla ut i jämförelse. De flesta beställningarna är till födelsedagar, jul eller bröllop.

Arbetet med att göra bakverk till konstverk är ett hårt dagsverke eller snarare nattjobb:

– Jag gör tårtorna på natten när mina barn sover, ibland fram till klockan fem på morgonen. Det händer att jag bara hinner sova två timmar per natt.

Avengers-cupcakes (och Spiderman-cupcake)
Avengers-cupcakes (och Spiderman-cupcake)
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget