Eurovision 2019 – allt du behöver veta inför veckan

Årets glitterparty är här. På lördag hålls den stora finalen i Eurovision Song Contest i Tel Aviv, Israel och pågår veckan ut. Läget håller koll på vad ni kan vänta er under Europas största musikfest.

Foto: TT

Vad har hänt? 

Det har varit stormigt kring den stora musiktävlingen i år. Som känt är Israel ett land som väcker åsikter, främst genom Israel - Palestinakonflikten. Redan förra året när artisten Netta Barzilai tog hem segern ledde det till uppror inom tävlingen. Det spreds namninsamlingar för bojkott på nätet där kulturarbetare och artister skrev under. De som skrev under menade på att Israel använder tävlingen för att dölja sina brott mot Palestina. Så länge Israel förnekar palestiniernas mänskliga rättigheter, så länge kommer de avstå kulturbyten med landet.

Det blev uppståndelse kring John Lundvik och Carola Häggkvist
Det blev uppståndelse kring John Lundvik och Carola Häggkvist

Allas vår älskade John Lundvik

Trots ett turbulent år i Eurovisionvärlden är Sveriges bidrag på plats i Tel Aviv. John Lundvik har blivit mer och mer populär sedan ankomsten till Israel och han är redan favorittippad. I nuläget gör han uppåt 50 intervjuer varje dag.

– Ingen av oss, varken jag, den svenska delegationen eller låtskrivarna hade räknat med den här monumentala succén. Den har gjort att hela Europa knackar på dörren, säger han till TT.

John Lundvik kommer tävla för Sverige i den andra semifinalen nu på torsdag. Som hejaklack har han med sig bland annat Loreen och Carola Häggkvist som kommer uppträda i hamnen under torsdagen.

– Det känns väldigt bra att man har det stödet. Jag har förberett mig mentalt på att den här bubblan är total kaos, men det är bara in och göra det som krävs, säger han.

Svensken Victor Crone är bosatt i Estland och tävlar för landet i ESC.
Svensken Victor Crone är bosatt i Estland och tävlar för landet i ESC.

Mycket svenskar inom tävlingen

John Lundvik är inte den enda svensken som bidrar med något i tävlingen. Han bland annat tävlat mot sig själv då han medverkat som låtskrivare till Storbritanniens bidrag Bigger Than Us som framförs av Michael Rice.

Joel Sjöö är med som låtskrivare till Nederländernas bidrag Archade som framförs av Duncan Laurence. Låten är favorittippad men var nära att diskvalificeras då låten funnits på Youtube sedan 2017.

En annan svensk skippade Sverige för att tävla för Estland i stället. Det är Victor Crone från Österåker som framför låten Storm. Låten tros dock inte ha oddsen med sig.

Greklands representant Katerine Duska är en av favoriterna.
Greklands representant Katerine Duska är en av favoriterna.

Förväntas bli en riktig glitterfest 

Det väntas bli pampiga shower med många kända namn under veckan. Under första semifinalen kommer Netta Barzilai tillbaka på scen med en specialversion av förra årets vinnarbidrag TOY. Charlotte Perrelli, som tog hem segern i Israel med Take Me To Your Heaven för tjugo år sedan, kommer vara expertkommentator tillsammans med Edward af Sillén. Eric Saade kommer göra comeback som Sveriges röstavlämnare i finalen.

Favorittippade bidrag 

Förutom Sveriges gospelpop finns BDSM-techno, R'n'B och falsettsång med bland lågoddsarna:

Island: Hatari - Hatrið mun sigra

Grekland: Katerine Duska - Better Love

Cypern: Tamta - Replay

Italien: Mahmood - Soldi

Malta: Michela - Chameleon

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget