Utbytesstudier kan bjuda på minnen för livet, men det är inte lika populärt bland dagens studenter som det var under 70-talet. Enligt Föreningen Svenskar i Världen åker idag endast var sjunde svensk student på utbyte, vilket kan jämföras med var fjärde finsk student och var tredje tysk.
En som dock nappade på möjligheten att studera utomlands är 26-åriga Elias Levinsson, från Västerås. Han har pluggat juridikprogrammet på Karlstads universitet är nu på utbyte i Wollongong i Australien, en timme söder om Sydney.
– Jag kan verkligen rekomendera att göra utbyte. Det är klyschigt att säga men det är verkligen en ovärderlig chans att testa på något nytt och uppleva en kultur som man annars aldrig hade kommit i kontakt med, säger Elias.
Att plugga i Australien
Till skillnad från i Sverige pluggar man i Australien flera kurser parallelt. I Wollongong pluggar Elias introduktionskurser i manegment, business communication och marketing.
– Förutom plugget spenderar jag mycket tid på stranden. Jag har blivit kompis med folk från hela världen.
Alla utbytestudenter på skolan bor tillsammans på samma område, i egna rum med gemensamma toaletter. I hyran ingår frukost och middag.
– Tipset är att välja ett land som passar dig. Jag älskar att sola och bada så därför passar detta mig. Jag skulle även rekommendera att välja ett land där du kan göra dig förstådd på det använda språket, säger Elias.
Politiker vill se mer utbyte
2011 satte EU upp som mål att var femte student inom unionen skulle åka på utbytesstudier till år 2020. Även en svensk statlig utredning från 2018, har kommit fram till att svenska lärosäten bör skicka fler studenter utomlands för att studera. Ännu har man inte kommit upp i de nivåer som utpekats som mål.
Enligt utredningen är utbytesstudier positivt för både studenten, lärosätet och Sverige i stort. Sverige får en person med internationella erfarenheter och kontakter, medan lärosätet har möjlighet att ta emot ytterligare studenter från utlandet.
Enligt siffror från Föreningen Svenskar i Världen kan även studenter som gjort utbyte se fram emot högre lön i framtiden.
Tips till dig som funderar på utbyte
Elias skulle egentligen ha åkt på utbyte under juristprogrammet, och då tillgodoräknat en av de kurserna han läste utomlands som en del av hans examen. Men sedan kom pandemin och utbytet blev senarelagt. Istället fick han åka efter sin examen.
Detta visade sig dock föra med sig en fördel. För de studenter som åker inom utbildningen baseras nämligen urvalet på betygen. För de som åker utanför sitt ordinarie program är betygen inte lika viktiga.
– Jag kan faktiskt rekommendera att åka efter examen av just den anledningen, om man känner att det blir för mycket under utbildningen.
Utöver det tipsar Elias om att prata med syv och kolla om det finns stipendier att söka på din skola innan du åker.
– Det kan såklart kännas läskigt att åka och bo i ett annat land. Men mitt råd är att bara köra. Jag var rädd att min engelska inte skulle räcka, men det har inte varit några problem. Min engelska har utvecklats väldigt mycket under tiden, säger Elias.