EU-länder samarbetar för att lansera corona-app

Tyska appen hoppas kunna stoppa smittospridning med modern teknologi.
Tyska appen hoppas kunna stoppa smittospridning med modern teknologi.

För att stoppa smittspridningen av coronaviruset används flera teknologiska lösningar. I Tyskland förväntas en corona-app kunna lanseras till påsk.

I morse skrev Läget om hur Telia ska dela med sig av data om folkströmmar i samhället för att hjälpa till att minska coronasmittan. Teknik fortsätter användas för att minska smittspridningen. SVT rapporterar om en corona-app som snart kan lanseras i Tyskland.

Inspirationen kommer från liknande teknologiska hjälpmedel man använt i Singapore. Tanken är att appen ska meddela dig om du varit i närheten av en bekräftat smittad person.

– Integriteten kommer att respekteras då inga personliga data eller platsinformation kommer att användas och ingen data kommer sparas längre än 21 dagar, säger Thomas Wiegand vid Fraunhofer Heinrich Hertz-institutet som är involverade i app-projektet, till Deutsche Welle.

Flera andra EU-länder samarbetar för att skapa appen, och fler är intresserade att delta, skriver SVT. Appen använder bluetooth och kommer inte lagra någon annan mobildata från privatpersoner. Tanken är att appen ska kunna laddas ner frivilligt.

Här kan du läsa vår corona-ordlista.

Ämnen i artikeln
Mer från: Corona
Mer från Läget