Mobiloperatör lämnar ut data till EU under coronakrisen

EU-kommissionen kommer att hämta information från operatören Telia om hur svenska mobilkunder rör sig i landet.

Samarbetet ska hjälpa med att spåra det nya coronavirusets spridning.

Foto: Jessica Gow/TT

Enligt SR vill EU-kommissionen bland annat analysera hur svenska mobilanvändares rörelsemönster har påverkat smittspridningen av covid-19 och hur utegångsförbud kan påverka. Det står nu klart att det är Telia som ska samarbeta med EU-kommissionen.

– Vi kommer att dela med oss av statistik om hur grupper av människor reser i samhället. Hur många som har rest mellan Stockholm och Södertälje på en dag, till exempel, säger Kristofer Ågren, chef för affärsområdet dataanalys på Telia till Ekot.

Datan kommer inte att visa hur individer rör sig, utan hur folkflöden ser ut.

Även om Telia inte har delat denna information på samma sätt har de haft en kommersiell tjänst som hämtar samma information.

– Den är baserad på helt anonym och aggregerad data. Det är inte en speciellt precis positionering utan man kan bara se stora rörelser i samhället, säger Kristofer Ågren.

EU-kommisionen vill hämta information från alla EU-länder och endast använda informationen för coronakrisen.

– Vi säkerställer att datan endast används för detta, endast används medan krisen pågår och endast delas med kommissionens gemensamma forskningscentrum. Medlemsländerna får se resultaten, inte datan, säger Johanne Bahrke, talesperson för EU-kommissionen, till Ekot.

Informationen kommer att raderas efter coronakrisen, meddelar Bahrke.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget