Ett nytt liv väntar

Matilda Andersson tvingas nu flytta från det första egna hemmet, men flyttar in hos pojkvännen. Samtidigt söker hon jobb hon inte testat förut. Framförallt passar hon på att bli ännu bättre på att måla.

Arbetsförmedlingen rapporterar att personer som blivit av med jobbet är historiskt i antal. Under mars månad var 388 000 personer inskrivna, vilket är en ökning med 44 000 personer jämför med fjol. Arbetslösheten ökade under samma period från 6.9 procent till 7.6. Arbetsförmedlingen rapporterar vidare att de som först blev av med jobbet var de med tillfälliga anställningar och unga som är nya på arbetsmarknaden. Hos ungdomar i åldern 18-24 år låg arbetslösheten på 9.8 procent under mars månad i år.

Återigen arbetssökande

En av dem som förlorat jobbet på grund av det nya coronaviruset är Matilda Andersson. I höstas flyttade hon från mamma i Falun och bosatte sig tillsammans med en vän utanför Stockholm. Jobbet var fixat, ett vikariat i en inredningsbutik.

– Det kändes toppen, äntligen ett eget hem och ett nytt kul jobb. Jag gillar ju inredning så det var kul att få gå och kolla på fina saker hela dagarna, säger Matilda Andersson.

Fem månader senare förlorade hon jobbet på grund av det nya coronaviruset. Nu har hon inte råd att bo kvar i lägenheten.

– Jag har turen som får flytta in hos min kille. Det ska bli kul att se hur han reagerar på mina saker. Jag har redan gett bort en lampa till min vän för han tyckte den var så ful, säger Matilda Andersson.

Nu söker hon nya jobb. Det är butiksjobb men också andra jobb som hon inte haft förut.

– Jag har inte gett upp än, vi får se var det blir, säger Matilda Andersson.

Matilda Andersson har inte gett upp hoppet på ett nytt jobb.
Matilda Andersson har inte gett upp hoppet på ett nytt jobb.

Fler testar nytt

Till universitet har Matilda inte sökt, däremot var det många andra som passade på att ta den chansen. Universitets och högskolerådet rapporterade förra veckan att 407 000 personer sökte in till höstens högskoleutbildningar, vilket är en ökning med 13 procent jämfört med fjol.

Psykologen Johan Waara säger:

– En del har varit på samma jobb sedan studenten och tänkt söka men aldrig fått tummen ur, då kan det här vara ett bra tillfälle.

Waara menar fortsatt att det inte är en ultimat situation nu, särskilt för den som blir satt i en ekonomisk utsatthet, men att det finns unga människor som kommer att se det som en möjlighet till en ny vardag. Kanske en sådan man länge velat ha.

Matilda Andersson är inte besviken över att hon nu kan utveckla sitt måleri, se till att lägenheten blir ordentligt flyttstädad och ta tag i träningsrutiner.

– Om man ska passa på nu att skaffa nya rutiner nu, som att börja träna, är det viktigt med delmål. Dessa ska inte vara för höga, man ska kunna klara av sina mål. Grejen är att vi lär oss inte av att misslyckas. Vi lär oss av att lyckas, för då blir det kul, säger Waara.

Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget