Eskapism och aktivism på sociala medier

MeToo, #FreePalestine och #BlackLivesMatter – tre rörelser som toppade och tog över olika plattformar. Samtidigt används sociala medier för underhållning och eskapism. Läget har pratat med Annie Salius Koka om hur man använder sociala medier för att diskturera samhällsfrågor och fly verkligheten.

21-åriga Annie Salius Koka tycker det är viktigt att använda sin plattform.
21-åriga Annie Salius Koka tycker det är viktigt att använda sin plattform.

På TikTok är Annie Salius Koka glad och energisk – hon visar upp sin look för dagen och berättar om det hon har gjort, eller ska göra. Samtidigt använder hon den plattformen för att prata om psykisk ohälsa.

– Jag scrollar Tiktok i flera timmar för att försvinna från min verklighet. Så har det varit under hela min barndom. Eskapismen är vad som fick mig att överleva min barndom och jag vill bidra med samma sak för andra, säger hon.

I sin podd ’’Why do men?’’ med Ida Mbye är det underhållning som gäller. Där diskuterar vännerna allt mellan stela dejtinghistorier till stora, röda varningsflaggor.

– Primära tanken med den här podden är att den ska vara underhållande. Dagens politiska klimat är som det är, så vi vill förse vår publik med en halvtimme där man kan fly det klimatet och livets motgångar, säger Annie Salius Koka.

Men det är svårt att bara hålla en underhållande ton. När 33-åriga Sarah Everard mördades, kunde hon och Ida Mbye inte bara spela in ett vanligt avsnitt.

– Händelsen startade nästan en andra våg av MeToo-rörelsen, fast för kvinnovåld kontra sexuellt våld, säger hon.

År 2017 tog #MeToo-rörelsen fart på sociala medier. Efter det startades andra rörelser, som #BlackLivesMatter och #FreePalestine
År 2017 tog #MeToo-rörelsen fart på sociala medier. Efter det startades andra rörelser, som #BlackLivesMatter och #FreePalestine

Olika plattformar har olika upplägg. Därför har Annie Salius Koka kunnat bestämma vilken sida hon vill framföra av sig själv. Sitt politiska engagemang sparar hon för Instagram, en plattform som hon använder på ett mer seriöst sätt.

Varför är det viktigt att belysa samhällsfrågor på sociala medier?

– På Twitter skrev många republikaner att om sociala medier inte hade funnits, så hade Trump vunnit en andra gång. Det här är ett kvitto på hur viktiga sociala medier är för att sprida information. På traditionella medier syns inte marginaliserade grupper, men på sociala medier får de en röst.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget