Energidryck – prestationshöjande men problematiskt

Energidrycker är en vanlig syn i matbutiker, på gym och bakom bardisken på nattklubbar. Med sin höga koffeinhalt och sina söta smaker lockar de många människor i jakt på uppiggning. Men dryckerna är inte problemfria.

Det finns en uppsjö av energidrycksmärken på marknaden. Vissa riktar in sig till folk som bara vill ha en snabb energikick, medan vissa är anpassade för att locka en hälsosam och träningsälskande publik. De märkena marknadsförs ofta som kalorifria och boostade med vitaminer och andra nyttiga näringsämnen som ska underlätta ens träning.

Ett av de märkena är Lohilo Foods, som kallar sina koffeinbaserade drycker för funktionsdrycker istället för energidryck. Förra veckan släppte de sin delårsrapport där de redovisar ett bruttoresultat för de tre första månaderna på nästan 21 miljoner kronor. Lohilo tillverkar förutom de så kallade funktionsdryckerna även varor som glass, proteinbarer och proteinpulver. Men resultatet visar på en fortsatt stabil trend i hälsosamma kosttillskott, där energidryck kan ingå.

Ville laddar upp inför träning.

Ville Dahl, 18, är en av många som dricker energidryck i samband med träning. Han tränar fotboll flera gånger i veckan och berättar att han dricker minst en energidryck innan varje träning och match.

– Jag känner mig piggare när jag dricker energidryck, och tror att det gör att jag presterar bättre i fotbollen. Men det kan samtidigt vara lite mentalt, om man tror att man ska bli piggare av att dricka en energidryck så blir man det bara för att man tror det, säger Ville Dahl.

En placeboeffekt helt enkelt? Kanske till viss del, men energidrycker innehåller samtidigt väldigt mycket koffein, som är ett ämne som gör att vi blir piggare. En energidryck kan innehålla lika mycket koffein som två eller fler koppar kaffe. Mest koffein är det just i de dryckerna som marknadsför sig som ett bra alternativ för den träningssugna, som Nocco, Celsius, Clean och Lohilo.

Farligt att dricka för mycket

Enligt Livsmedelsverket är energidrycker inte farliga vid en måttlig konsumtion. Dricker man däremot för mycket kan negativa effekter uppstå som sömnsvårigheter, yrsel och hjärtklappning. Energidrycker ska undvikas i samband med alkohol eftersom de kan göra en mindre medveten om hur full man är, och öka risken för att man överkonsumerar alkohol. En vodka Redbull under utekvällen? Undvik det.

Blanda inte med energidryck! (Och drick inte alkohol innan du fyllt 18)

Svårt att sluta

Ville Dahl säger att han upplevt att han fått svårt att sova om han druckit en energidryck lite senare på kvällen, och att han nu försöker undvika det och istället dricka upp innan träning eller match. Han berättar att han inte dricker energidryck eller annan koffeinbaserad dryck i vardagen, alltså om han inte ska träna. Samtidigt säger han att det skulle vara svårt att sluta med energidryckerna i samband med träningen.

– Jag skulle nog behöva ersätta det med något om jag var tvungen att sluta. Kanske kaffe, eller brustabletter med koffein. Jag dricker inte energidryck för att det är gott utan för att bli pigg och kunna prestera bättre. Men jag skulle nog inte säga att jag är beroende, nej det tror jag inte, säger Ville Dahl.

Olagligt för barn? Egentligen inte

Ville har druckit energidryck sen han gick i sjuan, alltså innan han fyllde 15. Det finns inga lagar som reglerar försäljning av energidryck, men en rekommendation som säger att butiker inte ska sälja energidryck till barn under 15 år. Många butiker väljer därför att ha en åldersgräns på energidryck.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Ekonomi

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Turbulent tid för podcasts

Nyligen släppte podcast-producenten och distrubitören Acast sin delårsrapport för årets första kvartal. För...

Klarna säger upp 10% av personalstyrkan

Snart kommer en skara anställda på företaget att förlora sina jobb.

Dåligt utbud av ekologiska varor i matkassar

Ekonomi Att handla livsmedel på nätet blir allt vanligare. Bor man i s...

E-ciggen, inne eller ute?

Ekonomi Klick-ciggen bannades till mångas besvikelse – ur askorna stig...

Boom för maträddarappar: Bli svinnsmart och spara pengar

Ekonomi Allt fler appar lanseras i syfte att hjälpa konsumenten att minska matsvinnet och spara pengar.

Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...