Efter två år är Oscar Zia tillbaka inom musiken

Oscar Zia under Melodifestivalen 2016.
Oscar Zia under Melodifestivalen 2016.

Han slog igenom vid 16 års ålder i TV4:s ”X Factor”. Fem år senare tittar Oscar Zia tillbaka på sin tonårstid och inser att han jobbade för mycket. Han hamnade i en identitetskris som han först nu börjar komma ur.

– Jag lyckades inte kombinera mitt arbetsliv med att vara en normal tonåring, säger han.

Att vara tonåring kan vara problematiskt. Hormoner och känslor bubblar upp inombords samtidigt som vuxenlivet med alla dess krav kryper allt närmare. För Oscar Zia innebar hans tidiga succé att han fick trycka tonårskänslorna åt sidan.

– Alla de tonårskänslorna jag skulle ha när jag var 16-17 år, då jobbade jag som mest, säger Zia.

Det hårda jobbet ledde dock till stor framgång. Efter debuten i X Factor 2012 kom Zia på en andraplats i Let’s Dance 2013. Ett år senare kom han åtta i Melodifestivalen.

Piken kom 2016 när Zia återigen ställde upp i Melodifestivalen med låten "Human". Den här gången var han med och skrev låttexten tillsammans med Victor Thell och Maria Smith. I finalen fick Zia flest poäng av den internationella juryn, men han fick som bekant nöja sig med en andraplats bakom Frans med ”If I Were Sorry”.

Sedan tog det stopp. Zia upplevde att det blev allt svårare att skapa musik. Men han lämnade aldrig rampljuset helt och hållet. Sedan Melodifestivalen 2016 har Zia bland annat jobbat som radiopratare i program som ”Relationsradion” i P3.

När comebacken inom musiken nu kommer har Zia återgått till samma spår som när Human skapades. Han är med och skriver låttexterna till sitt nya album, som är baserade på egna upplevelser. Låtskrivandet har blivit en kanal för att få ur sig känslor som Zia tidigare tryckte åt sidan.

– Det är kul, men det tar väldigt mycket på en själv energimässigt att hela tiden skriva om sina känslor. Det kan vara frustrerande att inte hitta rätt ord för att beskriva den här känslan jag faktiskt har, säger han.

Precis som Darin, Danny Saucedo, Petra Marklund och många fler överger Zia det engelska språket inom musiken för tillfället. Albumet släpps på svenska.

– Det är någonting coolt med att sjunga på svenska. Jag pratar på svenska, jag bråkar på svenska, hela mitt liv är på svenska, så det är skitroligt att få uttrycka sig på svenska även i musiken.

Två singlar har redan släppts - ”Det går aldrig” och ”Kyss mig i slo-mo”. Det är ännu inte bestämt när albumet ska släppas, som är ett samarbete med bland andra Miss Li, Annika Norlin och Ji Nilsson.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget