Efter 35 år – nu har Fantomen lämnat Broadway

Natten till måndag spelades den sista Broadwayföreställningen av Fantomen på operan i New York. Musikalen har spelats 35 år i rad och nattens föreställning var den 13 981:a. Med det är musikalen den show som spelats under längst tid någonsin i det världsberömda teaterdistriktet.

Fantomen tackar för sig.
Fantomen tackar för sig.

Under högtidliga former tog en speciellt inbjuden publik farväl av långköraren Fantomen på operan. Skådespelare som tidigare varit med i showen och kompositören själv, Andrew Lloyd Webber, var på plats. Dessutom hade ett antal lyckliga fans vunnit biljetter till den sista föreställningen i ett lotteri.

Emmi Christensson är musikalartist och har spelat mer än 500 föreställningar av Fantomen på operan, varav ungefär hälften på West End i London. Hon såg musikalen i just London för första gången i femtonårsåldern, och blev vad hon tror att de flesta som ser musikalen blir – trollbunden.

– Föreställningen kunde lika gärna varit skriven för 100 år sedan, den innehåller allt! Bra musik, en spännande berättelse, lite balett, opera. Sedan tror jag att Fantomen är en lockande karaktär. Man undrar vem han är, säger Emmi Christensson som menar att musikalen har hjälpt hennes karriär.

– Rollen i Fantomen på operan har betytt jättemycket. Tack vare den har jag fått göra saker jag kanske aldrig skulle fått göra annars, säger hon.

Programledaren och kommentatorn Lasse Granqvist är främst känd inom sportvärlden, men han är också ett stort fan av Fantomen på operan.

– Jag har passerat 50 sedda föreställningar för längesen, det är nog uppåt 60 nu. Jag såg den senast i Kristianstad i fredags, säger Lasse Granqvist och hyllar bland annat texten i sångerna som något han inspireras av i sitt arbete.

– ”Nighttime sharpens, heightens each sensation”, alltså det här är briljant. Det här är kommentering för mig, säger han.

Även om man inte längre kan gå och se Fantomen på operan i New York betyder inte det att musikalen ligger på latsidan. Just nu spelas den i nio länder, bland annat i Sverige.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget