E-ciggen, inne eller ute?

Klick-ciggen bannades till mångas besvikelse – ur askorna stiger e-ciggen fram, smaksatt och lättillgänglig. Men är e-ciggen lika populär som vanliga cigaretter?

Bild: Happymag.tv

E-cigg, eller vape som det också kallas, finns idag att hitta hos många tobaksaffärer runtom i landet. Nu när den smaksatta klick-ciggen inte får säljas längre blir e-ciggen ett alternativ för dem som inte gillar tobakssmaken.

Anledningen till att smaksatta ciggaretter togs bort från början var enligt folkhälsomyndigheten att skydda unga, som lockades av smakerna. Det är därför ingen överraskning att det idag är den yngre generationen som röker mest e-cigg. Eftersom den inte innehåller tobak tror vissa att e-ciggen inte är lika farlig för hälsan som vanliga cigaretter, men nikotinet och andra komponenter gör att den ändå medför hälsorisker. Vi har sett det vita snuset explodera i popularitet bland ungdomar, men syns samma utveckling hos e-ciggen? Är det lika inne att vapea?

Hos företaget Vape Sweden AB kunde man se en stadig ökning varje år från att de startade 2017. Mellan 2020 och 2021 dubbleras nästan omsättningen och affärerna verkade gå bra. Det är däremot inte en uppåtgående trend man ser hos alla återförsäljare. Runt 2019 var e-ciggen som mest populär hos den yngre generationen, men efter det gick det nedåt. Den dippen går att se hos företag som Vape Stockholm AB och Malmö Vape AB, som toppar vid 2019 för att sedan falla.

Andel (procent) elever årskurs 9 som använt e-cigaretter någon gång perioden 2014-2021, uppdelat på kön.
Andel (procent) elever årskurs 9 som använt e-cigaretter någon gång perioden 2014-2021, uppdelat på kön.

Vad tycker då unga vuxna om e-ciggen? Theo Renaudin är 24, musiker och nyexaminerad ekonomistudent. Han rökte e-cigg, eller vapeade förut men har slutat.

– Jag ville göra rökringar och sånt så jag rökte fett mycket vilket gjorde att jag blev mer beroende efteråt, säger Theo och skrattar.

Anledningen till att han slutade var helt enkelt att e-ciggen gick sönder. Efter det rökte han mer vanliga cigaretter än han gjort innan.

– Det var kul att testa men det är inte min grej. Jag kommer inte att köpa en ny, säger Theo.

Han är inte emot e-ciggen, men tror inte de håller på att ta över den vanliga ciggen.

– Det är inte töntigt med e-cigg, men de som säger att det är coolare än vanlig cigg ljuger.

Theo Renaudin, 24
Theo Renaudin, 24
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Ekonomi
Mer från Läget