– Allt startade i samband med att jag började på Handelshögskolan i Stockholm. Jag hade alltid fått bra betyg av att typ bara vara med på lektionerna innan, så började man på universitet och det tog tvärstopp, jag misslyckades på minst varannan tenta de första ett och ett halvt åren, berättar Rasmus Sanne.
Den totala krocken väckte tankar hos Rasmus och han insåg att han var tvungen att lära sig plugga ordentligt, det fungerade inte att bara läsa böckerna. Insikten gjorde att han började ifrågasätta varför ingen hade lärt honom vikten av studieteknik innan.
– Jag gjorde en snabb sökning om studieteknik och hittade egentligen ingenting om det, då kontaktade jag Marcus och föreslog idén om att skapa en app, Marcus tipsade även om att jag skulle höra av mig till Mattias för ”han är jävligt duktig”.
Marcus Pousette var vän med Rasmus sedan länge tillbaka och minns när han fick samtalet.
– Jag var och handlade godis när Rasmus ringde, han sa bara ”Du! Jag har en idé, ska vi bilda företag?” Då hade jag läst ett år på Stockholms Universitet, Rasmus var två år in på Handelshögskolan och Mattias hade läst ett år på KTH, så alla pluggade då, berättar Marcus.
Killarna kände alla varandra sedan tidigare, de hade alla spelat i samma basketklubb och gått i samma högstadieskola.
– Det var kul att starta företag med några man kände och visste var lagspelare, jag tror att jag hade mycket mer tillit till dem än vad jag hade haft till någon annan vilket var väldigt viktigt för att få igång allt och hålla samman hela vägen, berättar Mattias Bergström.
Två stora vändpunkter
Appen har konstant förändrats och förbättrats, när de berättar om utvecklingen nämner det två stora vändpunkter för appen. I början var den ”bara en instruktionshandbok” och därifrån gick den till att bli en mer interaktiv upplevelse, studiespel beskriver de det som.
– Vi vände också från att erbjuda innehåll, det vill säga text, till att vara mer av ett verktyg där användaren kommer med sitt eget skolmaterial och använder Studyguide för att göra det lättare och roligare med läxor och studier, förklarar Marcus.
Nästa vändpunkt kom när de insåg att elever inte skulle vilja betala för deras produkt. Då resonerade de fram till att föräldrar ofta är angelägna om sina barns betyg och att de skulle kunna hjälpa dem också. Vilket ledde till att de började titta på föräldrarnas behov.
– Idag identifierar vi oss egentligen mer som en föräldrarapp än en elevapp, så även om första idén utgick från elevens behov så har man lärt sig mycket längst vägen, säger Rasmus.
The innovator och the elevators
Formellt sett är Rasmus VD för bolaget, Mattias IT-chef och Marcus konsultchef. Men de alla förstärker att det bara är titlar.
– När man är ett litet företag betyder det extremt lite, så vad vi faktiskt gör är att jag och Mattias utvecklar och Rasmus sköter företagsstrategier, bokföring, avtal och allt annat som har med administration att göra, sånt som två kod-apor inte har nån aning om, skämtar Marcus, och fortsätter:
– Så jag och Mattias utvecklar produkten och Rasmus ser till att idén och strategin är i linje med allt på rätt sätt. Vi brukar säga att Rasmus är ”the innovator” och jag och Mattias är ”the elevators”.
Att starta och driva ett företag kräver både tid och tålamod som det är, att göra det samtidigt som man läser på universitet gör inte saker lättare. Alla håller med om att det ställde stora krav på disciplin och planering men att det också underlättade studierna.
– Vi alla hade väldigt mycket utöver företaget men det gällde att skapa sig tid, jag tror att alla planerade väldigt noggrant, jag hade ett fullspäckat schema men är det kul så gör man det. Vi var taggade även fast vi inte såg resultat, säger Mattias, och fortsätter:
– Det gav bränsle till skolan för allt man lärde sig kunde man applicera på det man gjorde i bolaget, vilket gjorde det enklare att lära sig. Man visste vad man skulle göra med all ny kunskap, det gjorde man inte alltid innan.
– En sak som också gjorde stor skillnad var att man befann sig i en situation där man såg fram emot måndagen, man var taggad på att jobba eller gå till skolan och då blir livet mycket enklare. Det leder ju till att de jobbiga sakerna blir mindre jobbiga eftersom man har något annat att se fram emot, säger Rasmus.
Har ni haft stunder när ni har tvivlat på er produkt eller det ni gör?
– Hela tiden skulle jag säga, berättar Mattias och skrattar.
– Ja, du gör fel om du inte tvivlar på det du gör. Det är klart att det händer frekvent, skillnaden mellan de som lyckas och inte lyckas tror jag är att man inte stirrar sig blint på grejer utan att man kan självkritisera och vara sann mot sig själv och sitt team, säger Marcus.
– Det tror jag är den största lärdom jag har hittills från att driva bolag och det är en kliché men väldigt sant, att teamet är viktigast, överlägset. Det kommer uppstå konflikter och man helt nya situationer men har man en solid grund att stå på så spelar det ingen roll om det är skakigt ibland, säger Rasmus.
Kan ni ge ett varsitt tips till den som vill starta ett eget företag?
– Det är inte viktigt att ha en bra idé, det viktigaste är att ha ett bra team som alla känner att ”vi vill göra något tillsammans”. Man kommer aldrig ha en perfekt idé, därför är det viktigt att teamet är så pass bra och stabilt att man kan anpassa sig efter det man lär sig med tiden, säger Rasmus.
– Starta så tidigt som möjligt. Det är som vilket yrke som helst, det tar tid att bli bra på och om du väntar länge kommer det ändå ta lika lång tid att bli bra på det. Skjut inte upp det utan börja så tidigt som möjligt och se till att lära dig så snabbt som möjligt, säger Mattias.
– Se till att du faktiskt skulle vilja använda det du skapar för då kommer du brinna för det på samma sätt som dina kunder. Brinner du för det du jobbar med både på jobbet och på fritiden kommer du skapa något av sant värde, säger Marcus.