Donald Trump - innan vita huset

En yngre Donald Trump - kanske inte så olik sig själv 2017?
En yngre Donald Trump - kanske inte så olik sig själv 2017?

Ingen har nog missat att Donald Trump är USA:s president. Men vem är han egentligen? Vem var han innan han blev president?

Donald Trump föddes 14 juni 1946 och är uppvuxen i Queens i New York. Som 25-åring blev han VD för familjeföretaget hans föräldrar grundade. The Trump Organization innefattar mer än 500 olika företag inom flera olika områden. Exempel på verksamheter är byggkonstruktion, flygbolag och media.

Det råder ingen tvekan om att Donald Trump är en av världens rikaste personer, även om det råder viss viss tveksamhet kring hur framgångsrikt hans företag faktiskt är; han har nämligen inte velat visa upp sina deklarationer. Hans kanske mest välkända bygge är Trump Tower på Fifth Avenue i New York, utanför det var det många som demonstrerade när han hade blivit valt till USA:s president 2016.

En 30-årig Donald presenterar ett byggnadsförslag i New York 1976.
En 30-årig Donald presenterar ett byggnadsförslag i New York 1976.

I sin roll som rik och framgångsrik affärsman har Donald medverkat i flera filmer och TV-serier - som sig själv. Till exempel dyker han upp i Ensam hemma 2, The Nanny, Sex and the City och Fresh Prince of Bel-Air. Han har också lett en reality-såpa, The Apprentice, som går ut på att folk tävlar om att få en anställning på hans företeg.

Donald har varit gift tre gånger. Hans första fru var fotomodellen Ivana Zelníčková (nu Trump), hans andra fru var skådespelerskan Marla Maples och hans tredje och nuvarande fru är fotomodellen Melania Knauss (nu Trump). Han har också fem barn. Donald Trump Jr., Ivanka Trump och Eric Trump tillsammans med Ivana, Tiffany Trump med Marla och Barron William Trump med Melania.

Donald Trump har varit - och är - involverad i flertalet skandaler både i privatlivet, i sitt företag och inte minst som politiker. Han är en sådan människa som ofta väcker starka känslor hos folk, antingen som idoliserad affärsjätte eller kontroversiell president.

Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget