Dolphins herrar vill göra som damerna - vinna

För en vecka sedan vann Norrköping Dolphins damer SM-guld i basket efter vinst mot Luleå i finalen. På fredag går herrarna in i den femte ronden i deras finalserie mot Jämtland.

Norrköping Dolphins är regerande mästare i Basket
Norrköping Dolphins är regerande mästare i Basket

Det är 2 sekunder kvar på matchuret när Jämtlands CJ Wilson får bollen utanför trepoängslinjen. Han riktar blicken mot korgen och avfyrar. Bollen seglar in i korgen samtidigt slutsignalen ljuder och den fullsatta arenan i Östersund exploderar i ett superjubel. 92-89 innebär att Jämtland hämtat ikapp 0-2 i matcher till 2-2.

Läget har pratat med Norrköping Dolphins tränare Mikko Riipinen när finalserien nu kommer tillbaka till Norrköping för match fem. Enligt honom gick det snabbt att komma över den senaste förlusten.

– Vinst eller förlust så har vi ett arbetsätt som gör att vi alltid går vidare. Man kan inte ligga kvar, vare sig man vinner med 30 poäng eller förlorar med 3.

Sedan den svenska basketligan (SBL) startade säsongen 1992/1993 har Norrköping Dolphins tagit fem SM- guld, det senaste förra året. Det gör dem till den näst mest framgångsrika basketklubben i Sverige.

– Jag tycker att vi har byggt ett starkt system som anammats av många spelare. De vet vad som krävs av dem. Jag tycker också vi har varit bra på att rekrytera unga svenska spelare som fått växa in i sin roll, menar Riipinen

Mikko Riipinen efter förra årets SM- Guld
Mikko Riipinen efter förra årets SM- Guld

Var nära konkurs

Solens strålar har dock inte alltid nått Norrköping Dolphins. På grund av en dåligt skött ekonomi var klubben nära att gå under för 2,5 år sedan och pandemin som sen följde gjorde inte situationen bättre.

De lyckades navigera sig ur pandemin och enligt Riipinen kom de ut på andra sidan som en starkare klubb. En viktig kugge kom att bli ungdomsverksamheten. I staden finns som exempel ett idrottsgymnasium som Riipinen tror kommer ta steg och bli riksidrottsgymnasium om 1,5 år.

– Vi har inte en enda spelare som är över 30 år i laget, utan alla är framtidsspelare. Vi fostrar många unga spelare, svenska framförallt, som vi ger chansen att ta stora steg.

Riipinen är även inne på att det här är något som är skillnaden mellan de båda finallagen.

– Det är två bra lag men de har väl byggt ett lag som är lite mer här och nu. Det har mera äldre spelare och importer som gör saker för dem medan vi bygger på lång sikt.

Damerna vann SM-guldet tidigare i år.
Damerna vann SM-guldet tidigare i år.

Damerna inspirerade

Under de senaste åren har Norrköping, Södertälje och Luleå ofta beskrivits som basketmeckan i Sverige. I och med att Norrköpings damer redan vunnit SM- guld i år kan staden ta över platsen som landets självklara baskethuvudstad. Det här är något Riipinen drömmer om.

– Det skulle vara hur stort som helst och det är en stor inspiration för oss. Herrarna har heller inte vunnit två år i rad så det skulle vara ytterligare ett sätt att skriva in oss i historieböckerna.

På fredag 18.04 är det uppkast i ett slutsålt Stadium arena. Matchen sänds på SVT2 och på play med start klockan 18.00.

Ämnen i artikeln
Mer om: SM- final i basket
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget