Dödstalen stiger i Sudan efter två dygns stridande

Den väpnade konflikten mellan Sudans militärer fortsätter. Den har än så länge lett till 97 civila dödsfall enligt beräkningar från läkarorganisationen Sudan doctors syndicate.

Satellitbild över brand nära sjukhus i Khartum, söndag 16 April, 2023
Satellitbild över brand nära sjukhus i Khartum, söndag 16 April, 2023

Striderna, som står mellan den sudanesiska armén och de paramilitära RSF, är nu inne på sin tredje dag. Explosioner skakar huvudstaden Khartum, som är centrum för konflikten. Den sudanesiska armén, ledd av general Abdel Fattah al-Burhan har bland annat angripit mål i staden med stridsflygplan.

Från allierade till fiender

Den sudanesiska armén och RSF har inte alltid varit fiender. Så sent som 2021 genomförde de en militärkupp tillsammans, och tog kontroll över Sudan. Nu har relationerna mellan grupperna förvärrats till den grad att de tagit till vapen mot varandra.

Omvärlden reagerar

Situationen i Sudan oroar länder världen över. USA och Storbritanniens utrikesministrar har gemensamt uppmanat partnerna att lösa konflikterna via förhandlingar istället för våld. Afrikanska Unionen, där 55 länder är medlemmar, har skickat sin kommissionsordförande Moussa Faki Mahamat för att försöka medla mellan armén och RSF. Sveriges utrikesminister Tobias Billström har uttalat sig på Twitter och manat till omedelbart slut på våldet.

Utrikesminister Tobias Billström på Twitter.
Utrikesminister Tobias Billström på Twitter.
Ämnen i artikeln
Mer om: Strider i Sudan
Andra läser just nu
Mer från Läget