Barn blir offer för konflikten i Sudan

Striderna mellan Sudans militär och den paramilitära milisen RSF rasar i Sudans huvudstad och provinsen Darfur. De flesta som skadas är civila, och många är barn. Cyrus Paye från Läkare utan gränser berättar om sina upplevelser.

Cyrus Paye från Läkare utan gränser
Cyrus Paye från Läkare utan gränser

Strider pågår bland annat i staden al-Fashir i västra Sudan. Här jobbar Cyrus Paye, på sjukhuset South Hospital. I en intervju med Läkare utan gränser säger Paye att för tidigt födda barn sällan överlever, eftersom att vård saknas. Gravida behöver ligga två och två i varje säng.

– En majoritet av de skadade är civila som har träffats av kulor, många av dem är barn. De har frakturer som orsakats av kulorna, skottskador och splitter i ben och bröstkorg, säger Paye

South hospital i staden al-Fashir, är ett av få som tar emot skadade.
South hospital i staden al-Fashir, är ett av få som tar emot skadade.

Brist på material

För de som har förlorat mycket blod är blodtransfusioner där man för in nytt blod i kroppen omöjliga. Leveranser stoppas av konstanta attacker. Sjukvårdsmaterialet är nu nästan helt slut, eftersom Darfur stängts av och Sudan lamslagits.

– Det är mycket osäkert här på grund av skjutande och granatattacker. Vi har tagit emot 354 skadade sedan striderna inleddes. 47 har dött. Läget är katastrofalt, säger Cyrus Paye till Läkare utan gränser.

Sjukvården i spillror

De senaste veckorna har våldsamheterna ökat när paramilitära grupper attackerat byar och flyktingområden. Situationen påminner om en väpnad konflikt som inleddes 2003 då upp till 350 000 Darfurbor dödades. Dåvarande diktatorn Omar al-Bashir skapade den paramilitära milis som då kallades janjawid, numera RSF. Nu fortsätter milisgrupper, som kan vara kopplade till RSF, att angripa befolkningen.

– Alla andra sjukhus har fått stänga, då de varit för nära stridsplatser. Personal kunde inte heller ta sig till arbetsplatserna på grund av intensiteten i konflikten, berättar Paye.

Sjukvårdspersonal och räddningsarbetare kan nu inte förflytta sig i regionerna, vilket leder till att människor dör.

– Garantier från de stridande parterna att skona civila kan ändra detta, säger Paye.

Ämnen i artikeln
Mer om: Strider i Sudan
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget