Det kommer bättre dagar än studenten

Coronakrisen hotar studentfirandet.
Coronakrisen hotar studentfirandet.

När jag skulle ta studenten 2016 var förväntningarna skyhöga. Kanske för att alla sa att det var den bästa dagen i deras liv. Och jag hade kul. Men jag grät också i taxin på väg till nattklubben – snart var ju den bästa dagen i mitt liv över.

Nu hotar coronakrisen studentfirandet. Jag förstår att ni sistaårselever är oroliga, och ledsna. Det hade jag också varit. Jag ljuger om jag säger att studentåret inte var roligt, för det var det verkligen. Trots det vill jag säga det ingen annan sagt till er: studenten är inte livets viktigaste dag.

Sedan jag tog studenten har mitt liv bara blivit bättre. Även om studentfirandet var roligt skulle jag aldrig vilja gå tillbaka till det året. Jag är lyckligare idag, och ni har alla förutsättningar för att bli det också. För nu kan ni göra precis vad ni vill. Det låter klyschigt, men det är sant. Det finns så mycket att se fram emot – flytta hemifrån, jobba, plugga, resa och bara göra det man känner för. Det kommer bättre dagar än studenten.

Er student, oavsett om den blir av eller inte, kommer gå till historien. Det här är er generations berättelse. Medan alla vi andra tjatar om flaket och champagnefrukosten, som sett likadana ut i alla år, kommer er student att bli ett minne för hela Sverige. När ni berättar att ni tog studenten år 2020 kommer alla undra hur det var, och förundras över er historia.

Köp en pangfrukost och ät den i ett videomöte med klassen. Spring ut genom att logga ut från mötet samtidigt. Cykla på ett led med två meters avstånd och sjung att ni har tagit studenten. Hitta en artist som kan köra en konsert exklusivt för studenter på Minecraft. Ni är ju den digitala generationen, det här löser ni!

Det är lätt att fastna i ilskan och besvikelsen. Och det hjälper inte att en Läget-reporter säger till er att livet går vidare. Men nu gör jag det ändå. Vänd det inställda studentfirandet till en möjlighet. Skriv en bok om det. Tjäna pengar på en snyftvideo på Youtube. Berätta om det på varje fest du går på och få alla att skratta. Skratta med dem, för lite kul är det faktiskt.

Ämnen i artikeln
Mer från: Personligt
Mer från Läget