”Det handlar om att ta makten över sin egen kropp”

Cassandra Klatzkow jobbar för att alla ska vara trygga och fria och lyckliga i den kroppen dom har.
Cassandra Klatzkow jobbar för att alla ska vara trygga och fria och lyckliga i den kroppen dom har.

Lättklätt, selfies och coola outfits. Kroppsaktivisten Cassandra Klatzkows Instagramkonto dignar av snygga bilder. Hon berättar för Lägets reporter om budskapet bakom allt det snygga.

– Kroppsaktivism handlar om att ta makten över sin egen kropp och innebär att på något sätt visa upp en kropp som inte ser ut som normen. Det kan till exempel vara en tjock kropp, en transperson eller en person med funktionshinder, säger Cassandra.

Cassandras kroppsaktivism handlar om att visa att även en tjock kropp kan vara vacker. Det hela började för några år sedan efter att hon lät bli att gå och bada med sina kompisar för att hon skämdes över sin kropp. Hon bestämde sig för att inte låta den dåliga självkänslan vinna och la upp en bild på sig själv i bikini på Instagram. Bilden ledde till massor av positiv respons och idag har hon över 25000 följare på instagram och är nominerad till priset "årets lifestyle" på Guldtuben-galan.

– Jag tycker att jag förtjänar en liten vinst för att jag är den enda i min kategori som avviker från normen och som aktivt arbetar med att bredda representationen av vilka kvinnor som får synas i media och reklam, säger Cassandra.

Kroppsaktivister använder alltså sina egna kroppar för att det ska finnas fler sorters förebilder än de smala kroppar som är normen. Men på ett sätt passar Cassandra in i normen för vilka kvinnor som får synas i media; hon är vad många skulle säga väldigt vacker. Hon tror inte att hennes Instagram-konto leder till att hennes följare känner en skönhets-hets.

– Eftersom jag är tjock läses jag inte som normvacker. Jag jobbar för att alla ska vara trygga och fria och lyckliga i den kroppen dom har, så jag har svårt att tro att jag skadar någons självkänsla med det budskapet. Men finns det någon som påverkas negativt av mitt konto så är det inget mot vad allt annat som vi matas med vareviga dag gör med unga följare, säger Cassandra.

De nominerade till Guldtuben har tagits fram av en jury men vinnarna utses av allmänheten. Redan nu kan man rösta på Guldtubens hemsida eller via SVT:s Duo-app. Galan sänds i SVT den 26 maj.

Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget