Det är hög tid för en kravlös vardag

Många upplever ständigt fomo, fear of missing out.
Många upplever ständigt fomo, fear of missing out.

Många upplever ständigt fomo, rädslan att missa något spännande som händer, vilket i många fall skapar stress. Men mitt under coronapandemin, när aktiviteter ställs in och mötesplatser är begränsade är det inte särskilt mycket att missa.

Ett motsatsord till fomo som kommit upp är jomo, alltså en glädje över att inte behöva vara med på allting. Aldrig har det väl funnits en bättre tid att utöva detta mer än nu?

Alla lever vi just nu en relativt kravlös vardag, utan planer, utan stress. Alla som jobbar eller pluggar hemifrån sparar restid varje dag som istället kan läggas på, ja vadå? Jo, ingenting.

För visst är det ganska skönt att missa den där festen som ligger två timmar bort? Skönt att inte behöva hitta på en ursäkt för varför du inte orkar följa med på bio? Och det bästa av allt – du behöver inget att skylla på för att du inte tog dig till den plats som ingen egentligen vill till, gymmet.

All extra tid som vi får varje dag bör läggas på något värdefullt. Vad som är värdefullt just för dig. Det gäller att hitta ljuset i mörkret i situationer som den här. Stäng av mobilen ett tag och fokusera på vad du vill göra, inte vad dina vänner gör.

När pandemin är över ska jag fortsätta att inte stressa. Påminna mig om att ringa ett extra samtal till mormor. Tänka efter om jag verkligen vill följa med innan jag tackar ja till saker. Och framför allt, uppskatta mina vänner, uppskatta skola, jobb och måsten som tidigare byggt upp en stress inom mig. Reflektera över hur bra jag har det.

Ta vara på de små sakerna i livet. Gör det du faktiskt vill göra. Planera tid för att göra ingenting och gör det med glädje.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget