”Det är det absolut största uppköpet i spelbranschens historia”

Idag ska Activision Blizzards aktieägare rösta för eller mot Microsofts bud på 68,7 miljarder dollar.

Foto: AP Photo/Jae C. Hong, File/TT

I veckan släppte Activision Blizzard sin första kvartalsrapport. I den beskrivs Microsofts planerade uppköp av Activision Blizzard.

Tanken är att Activision Blizzards aktieägare ska sälja alla sina aktier till Microsoft. Microsoft har erbjudit att köpa dem för 95 dollar per aktie. Därefter kommer Activision Blizzards vara helt ägt av Microsoft och det kommer inte finnas några aktier på börsmarknaden. Vill man äga en del av Activision Blizzard köper man istället aktier i Microsoft.

Det är det absolut största uppköpet i spelbranschens historia.

För att få perspektiv; Microsoft köpte Mojang för 2,5 miljarder dollar och Disney köpte upp Pixar, Marvel och Lucasfilm (Star wars-franchisen) för sammanlagt 15,4 miljarder dollar. Den här affären förväntas uppgå till 68,7 miljarder dollar, alltså cirka 670 miljarder kronor!

Activision Blizzards aktieägare ska rösta om försäljningen idag och resultatet av omröstningen förväntas komma den 4 maj.

Soc investment group, en liten del av Activision Blizzards aktieägare, menar att företaget värderats lågt och uppmanar andra aktieägare att rösta nej till budet. Activision Blizzards ledning uppmuntrar å andra sidan sina aktieägare att rösta för affären och förvarnar om att aktierna antas minska i värde om affären inte går igenom.

Trots Soc investment groups invändningar tror Effie Karabuda, som jobbar med podden P3 Spel på Sveriges radio, att uppköpet kommer gå igenom. Efter Activision Blizzards skandal med sextrakasserier och dåliga arbetsvillkor menar hon att det är osannolikt att aktieägarna röstar mot förslaget.

Aktieägarna vill göra allt för att Activision Blizzard ska komma på fötter igen. Att de skulle stoppa uppköpet kommer inte hända.

I och med uppköpet menar Effie Karabuda också att Activision Blizzard har mycket att vinna, mer än ett bättre rykte. Som ett företag med datorspelsfokus kan uppköpet underlätta företagets spridning även på konsol, alltså Xbox. Det kan också medföra snabba släpp på Microsofts prenumerationstjänst Gamepass, vilket drar många spelare.

För Microsoft är affären också fördelaktig. De får tillgång till några av världens största spel som World of warcraft, Diablo och Call of duty.

— Då blir Microsoft en tuffare konkurrent till Playstation, säger Effie Karabuda.

Med ett skadat rykte och missnöjda anställda hos Activision Blizzard tror Effie Karabuda att Microsoft passar på att köpa upp dem just nu.

Att det skulle gå sämre för Activision Blizzard är inte så troligt.

Microsoft har alltså chansen att köpa dem till ett billigare pris nu när skandalerna förra året fick Activision Blizzards aktier att rasa.

För spelbranschen i stort tror Effie Karabuda att det kommer jämnas ut mer mellan Playstation och Xbox efter uppköpet.

— Förut har Playstation ansetts ha bättre spel och fått bättre spelutvecklare, men nu när Microsoft har både Activision Blizzard och Bethesda (skaparna till bland annat Fallout och Doom) som de köpte upp för ett tag sedan har de fått ett bättre spelutbud än tidigare, säger hon.

Hon fortsätter:

— Vad gäller de anställda får de förhoppningsvis bättre villkor och Microsoft har planer för hur de ska ta itu med sextrakasserierna som förekommit.

På Twitter finns det oroliga spelfans som nu undrar om Microsoft kommer köpa upp Sony härnäst. Det tror däremot Effie Karabuda inte är sannolikt.

— Sony har för mycket integritet, de skulle nog inte gå med på det. Fansen skulle nog också bli rasande. Då har vi bara en konsoljätte, istället för två och den konkurrensen behövs.

Johanna Nylander är spelbranschanalytiker och menar också att det finns lagar och regler som ska motverka monopol i olika branscher.

— Jag har svårt att se att den skulle få det, företag får inte bli hur stora som helst.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Ekonomi
Mer från Läget