Slussen-bygget är inne på sitt sjunde år. Den massiva legohögen har blivit en kuliss i Stockholms centrala landskap. På fredag invigs Munkbroleden, men i arbetet som kvarstår är varje bit viktig.
– Jag är stolt över jobbet jag gör, säger Nika Khurtsidze, målare.
Slussen
Ingens hem men allas passage. Det här är femte gången den raserats för att byggas upp igen, för att effektiviseras i sitt syfte att skicka vidare forsande vatten, båtar och människor i färd. Hos många väcks missnöjet när projektet fortsätter inpå sitt sjunde år, men för byggarbetare på plats är det vi bevittnar nu historiskt.
– Det här är once in a lifetime, säger byggarbetare Joakim Åsberg, som arbetar med produktionssupport.
– Det är kul att vara en del av det här. Ett såhär stort projekt kommer aldrig tillbaka. Det var typ hundra år sedan sist – det är häftigt att få vara med om den här resan.
Joakim Åsberg
Joakim Åsberg har arbetat med Projekt Slussen i sju år. Han var en av de första byggarbetarna här. Det är en stolthet för honom att ha deltagit sedan början.
– Jag hoppas få vara med till slutet, säger han.
Arbetet inom produktionssupport innebär att man pendlar mellan olika arbetsstationer. En dag asfalterar man, en annan dag skyltar man. Varje morgon inleds med ett möte, sedan går Joakim Åsberg en runda och gör ”skalskyddet”, för att kontrollera om några stationer saboterats under natten eller helgen. Efter det startas grovjobbet.
– Ibland är det hårt arbete, säger Joakim Åsberg.
Lutad mot en vägg på Katarinavägen, med stumpen av en cigarett mellan läpparna, står Nika Khurtsidze.
– Jag tycker om att måla, säger han om sitt arbete.
Nika Khurtsidze
Nika Khurtsidze är inne på sin andra vecka i arbete här i Slussen. Han och hans företag arbetar med måleri och isolering, bland annat, förklarar han. Han själv målar just nu pelare längs Katarinavägen. För två år sedan lämnade han hemlandet Georgien och flyttade till Sverige.
– Jag är rugbyspelare i grunden. Jag kom hit för att spela rugby och jobba. När jag började jobba kunde jag ingen engelska, noll, men det blir bättre.
En arbetsdag för Nika Khurtsidze är 8,5 timmar lång. Han börjar halv sju på morgonen och slutar halv fem varje dag.
Affischerade staket sträcker sig från Gamla stans tunnelbanestation upp, över bron, uppför Katarinavägen och tillbaka. Bakom skynkena arbetar Tommy Brisenmark.
Tommy Brisenmark
Tommy Brisenmark är grävmaskinist. Han berättar att en arbetsdag för honom börjar klockan kvart över sex och slutar runt fyra. Dagen startas med ett möte, då man går igenom dagens arbetsuppgifter.
– Sen sätter jag igång och gräver.