Delade garderober kan vara framtiden för modeindustrin, om det är hållbart

"Vi tog in femhundra plagg i veckan" berättar Mikaela Larsell Ayesa, operativ chef på Hack Your Closet som själv fick handla upp till 500 plagg per dygn på secondhandbutiker för att bygga lagret. Efter delningsindustrins kraftiga frammarsch ifrågasätts industrins hållbarhet.

Sömmerskan Sheila Mendez visar hur plagg lagas om de lämnas in skadade.
Sömmerskan Sheila Mendez visar hur plagg lagas om de lämnas in skadade.

Delningsekonomin är på frammarsch. Redan 2009 etablerades taxitjänsten Uber i USA och i Sverige kan du numera prenumerera på allt från elcyklar och mopeder, till mode och kaffe.

I ett ljust kontor i Kista norr om Stockholm träffar Läget företaget Hack Your Closets medgrundare Mikaela Larsell Ayesa. Från takfönstret skiner solen på de tusentals plagg som är redo att packas och skickas ut till prenumeranter. Genom att prenumerera på en garderob kan kunder minska sina utsläpp och klä sig mer varierat. Kläderna ska användas igen och igen av nya människor, istället för att slängas en soptipp.

Redan när Hack Your Closet grundades för två år sedan låg fokus på cirkulär ekonomi. Idén var att produkter skulle användas igen och igen av nya människor istället för en soptipp.

- I genomsnitt använder vi plagg åtta gånger innan vi vill ha någonting nytt, berättar Mikaela Larsell Ayesa, operativ chef på bolaget. När vi köper ett plagg är det jätteviktigt för oss att plagget kan passa 15 olika kunder.

På lagret i Kista samlas sortimentet innan det ska skickas ut igen till en ny prenumerant.
På lagret i Kista samlas sortimentet innan det ska skickas ut igen till en ny prenumerant.

På så sätt kan varje plagg användas fler gånger innan det blir omodernt.

En gång i månaden får varje kund får en ny låda med plagg utvalda av stylister och ingenting bli liggandes på lagret .

–En del kunder har även uttryckt glädje i att få prova nya plagg som de annars inte skulle ha köpt, fortsätter Mikaela.

När vi tittar in på det ljusa lagret förklarar hon att nya kunder får göra en stilenkät . Det går även att svepa höger och vänster på samma sätt man skulle göra om det vore en dejtingapp. Matchningsfrekvensen är dock högre hos Hack Your Closet.

I början fick Mikaela och hennes medgrundare Lisa Gautier handla på Myrorna och Stadsmissionen för att fylla sitt lager. Idag samarbetar de med flera modeföretag och andrahandsmarknader.

Modeentreprenörerna Lisa Gautier och Mikaela Larsell Ayesa grundade Hack Your Closet i 2019.
Modeentreprenörerna Lisa Gautier och Mikaela Larsell Ayesa grundade Hack Your Closet i 2019.

– Vi blev väldigt snabba, berättar Mikaela. Vi fick leta igenom hela butikerna efter plagg som skulle passa och sen kom vi till kassan med stora klädhögar. Det blev ofta långa köer.

En finsk studie från maj 2021 ifrågasätter dock hållbarheten i det hela. Den kom till slutsatsen att delning av kläder har negativ miljöpåverka på grund av modeindustrins enorma utsläpp och klimatutsläpp inom produktion och transport.

– Den var vi oroliga för, berättar Mikaela.

Studien har dock mötts av kritik då den utgår ifrån utsläppet från nyproducerade jeans med höga transportutsläpp från produktionslandet, ofta i Sydostasien, och mellan kunder på delningstjänstens plattform.

Kritiken mot produktionsutsläpp, överkonsumtion, och transporter var väntad, men kan inte riktas mot hela branschen.

– våra kläder är antingen secondhand, eller från samarbete med klädmärken som har överproducerat kläder. Det är dem som nästan är viktigast att cirkulera då de inte använts en enda gång.

Kläder som inte säljs inom en viss tid plockas ner av tillverkare som H&M och Burberry. I 2017 brände Burberry kläder värda 28,6 miljoner pund som inte sålts, rapporterar brittiska BBC. Sen dess har lagstiftning i många länder förbjudit uppeldning av kläder och nya affärsmodeller tagits fram. En av dem är Hack Your Closet.

– Om man använder ett plagg dubbelt så många gånger kan man halvera utsläppen, fortsätter Mikaela.

Foto: Taavi Wickman/Läget

Genom att alla plagg ska kunna användas av minst femton kunder, minskas utsläppen dramatiskt.

På kontoret möter vi Sheila Mendez vars jobb det är att se till att alla plagg som kommit in från hackers eller nyss lagts till i garderoben är i toppskick. Det innebär att hon stärker sömmar och lagar mindre plagg så att livslängden på varje plagg förlängs.

För Hack Your Closet ser framtiden ljus ut. Med tjugo miljoner kronor på kontot från investerare siktar Mikaela och Lisa på att expandera.

- Vi vill vara den största delade garderoben i Europa, berättar Mikaela. De öppnade sitt nya kontor i Frankrike i januari och siktar på fem till innan 2025.

Mer från: Personligt
Mer från Läget