Delad trädgård kan ge flera fördelar

Grönsaksodling. Foto: Privat

I en tid då närodlat, låg klimatpåverkan och en vilja att veta vad man stoppar i sig länge varit trendigt vill många kunna odla lite av sin egen mat. Men bor man litet utan trädgård och har begränsad kredit på kortet kan det vara svårt. Men det finns alternativ.

Några har kanske odlingsmöjligheter genom sin bostadsförening men många får söka sig till alternativa pallkragsodlingssammanslutningar eller så får man prova tålamodet i kön till en kolonilott. Är de inte lockande alternativ finns det nu fler och fler, lokala eller landsomfattande möjligheter att hitta någon att dela trädgård med.

En av dessa organisationer som förmedlar kontakt mellan trädgårdsägare och odlingssugna kom till 2016 då Rebecka Hagman fick en idé när hon på mammaledigheten gick omkring bland trädgårdar hon önskade att hon kunde få odla grönsaker i. När hon hittade en för sig själv tänkte hon att hon kanske kunde hjälpa andra till samma möjlighet och startade en delningsservice.

I början gjordes alla matchningar av odlare och trädgårdsinnehavare manuellt men efter att ha fått prispengar från The Brewhouse Award startade hon en ideell organisation och digitaliserade ihopparandet på en sajt. Idag innehåller nätverket cirka 1 200 personer över hela landet som är ganska jämnt fördelade mellan de två kategorierna.

Rosmarie Sundström, agronomstuderande i Uppsala och medgrundare till co-grow organisationen, uppskattar att de sedan starten har matchat ett par hundra trädgårdsduos.

– De flesta odlare är unga och bor i städer medan trädgårdsägarna ofta bor i utkanter av städer eller mer lantligt, säger hon.

Genom att låta främlingar använda trädgården kan de som inte har möjlighet eller orkar ta hand om den få hjälp. Samtidigt får odlingssugna möjligheter till grönsaker på tallriken utan att behöva oroa sig för minskat utbud i den lokala affären, en verklighet som inte är helt otrolig i spåren efter coronapandemin.

Att dela sin trädgård har Eva Welin, som nu bara väntar på att karantänsrestriktionerna ska lätta innan hon och en litauisk student kan träffas IRL, inga som helst betänkligheter mot.

– Jag gillar inte slöseriet med resurser. Jag har alltid varit intresserad av hushållning i trädgården på olika vis. Nu när min rygg gör att jag inte kan göra allt är det här en jättebra idé, säger hon.

Att dela trädgård innebär inte bara att odla grönsaker. Många av de som delar träffas regelbundet och blir vänner och en del börjar även göra saker tillsammans utanför trädgården.

– Det handlar om långsiktiga relationer. Vi har två stycken som har varit på teater tillsammans, berättar Rosmarie Sundström och konstaterar: Det tycker vi är jättekul.

Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget