Grindr är en dejtingapp för män som har sex med män. När man skapar en profil i appen väljer man vilken information som ska synas på sin sida. Förutom rätt vanlig information som ålder och intressen kan man välja att berätta vilken Hiv-status man har. SVT avslöjade för några veckor sedan att Grindr sålt uppgifterna vidare till andra företag utan att användarna godkänt det. Med hjälp av de uppgifter Grindr sålt kunde man koppla ihop gps-koordinater med HIV-status hos användare. Man kan alltså se precis vilket konto som varit på vilken plats och om den personen varit HIV-smittad eller inte.
Känsligt
Att vara öppet homosexuell kan i vissa länder vara direkt livsfarligt. HIV är en smitta som det råder stor okunskap och rädsla kring. Informationen företaget delar kan med andra ord vara ett potentiellt hot mot användarna i vissa länder.
Ändrar sig
Bryce Case, säkerhetschef på Grindr, berättar för nyhetssajten Axios att de nu kommer ändra vilken information de för vidare. De kommer fortfarande dela med sig av information såsom ålder och gps-koordinater men bara i syfte att förbättra appen. Enligt honom har den känsligaste informationen alltid varit krypterad och aldrig nått annonsörer eller andra utanför verksamheten. Han tycker också att Grindr blivit orättvist utpekade och att alla företag i branschen delar information på det sättet.