Dejta, dejta inte...

Skola, vänner, träning och jobb – som tonåring ska man ägna sig åt mycket. Men för vissa är ett förhållande lika viktigt som allt annat man håller koll på. Läget pratar med två ungdomar om relationer och singellivet.

Att dejta eller inte?
Att dejta eller inte?

Nora Sjöholm är 17 år gammal och går första året på gymnasiet. Tidigare har hon inte dejtat mycket, men tycker att det är mysigt att vara i en relation. Hon träffade sin nuvarande pojkvän för en månad sen. Trots pandemin har paret kunnat hitta på olika spännande aktiviteter som är coronavänliga.

– Vi brukar gå på promenader i skogen, eller så fiskar vi. Det är jättekul, säger hon.

Nora Sjöholm är 17 år och tycker det är kul att dejta.
Nora Sjöholm är 17 år och tycker det är kul att dejta.

Dejtingappar och sociala medier är viktiga för att komma igång med dejtandet, tycker Nora Sjöholm. Samtidigt menar hon att det är bra att utmana sig själv och lämna sin bekvämlighetszon.

– Jag tycker att man ska våga och att man bara ska köra på, säger Nora Sjöholm.

Trots att hon är introvert tycker hon inte att man ska vänta för länge innan man ses. Efter en vecka kan det vara bra att planera första dejten.

Att dejta är inte för alla

Det kan vara spännande att bli kär, men det är inte alla som längtar efter det. På UMOs hemsida kommer båda grupperna till tals och får besvara frågorna ‘’Vad är bra med att vara singel?’’ och ‘’Hur blir man ihop?’’ under en frågetråd. Där skriver vissa att det är skönt att vara oberoende av andra. Men det kan också finnas andra anledningar.

16-åriga Linnea Tjernström har valt att vara singel på grund av olika skäl.

Linnea Tjernström hinner inte dejta.
Linnea Tjernström hinner inte dejta.

Hon planerar att plugga sitt andra gymnasieår utomlands och vill därför inte gå in i ett förhållande. Att vara ihop med någon på distans är inte något hon vill. Linnea Tjernström menar också att hon aldrig har haft en relation och känner att det inte är något hon saknar heller.

– Jag är inte anti-förhållande, men jag har inte varit i ett så jag har inget att jämföra det med, säger hon.

Linnea Tjernström berättar också att hon håller sig själv upptagen på andra sätt. Under helgen jobbar hon och på vardagarna spenderar hon tid på skolan, gymmet och med sina vänner. På grund av sitt fulla schema prioriterar hon också egen tid.

– Jag trivs bra i mitt eget sällskap och behöver också tid för mig själv för att ladda om, säger hon.

Ämnen i artikeln
Mer från: Personligt
Mer från Läget