De sökande kommer i kläm när antagningarna blir digitala

Billströmska folkhögskolan.

Folkhögskolorna har blivit digitala. Efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer har de flesta distansanpassat både undervisning och antagning. Läget har kollat läget med fyra som ska söka till höstens musikutbildningar.

För musiklinjerna betyder digitaliseringen att antagningarna, som vanligtvis sker på plats tillsammans med ett liveband, nu sker med inspelade videoklipp och personliga brev. De som söker utbildningarna får fixa inspelning och ackompanjemang själva.

Carl Hultstein.

– Jag fick ändra min idé till ansökan helt. Den byggde liksom på att jag kunde spela med livemusiker.

Beskedet om distansantagningarna har tvingat Carl Hultstein, 19, att tänka om. Han hade tänkt söka Lunnevads, Fridhems och Skurups folkhögskola – men nu hoppar han kanske över Skurup. Det blir för jobbigt.

Men det är inte bara livebiten som skaver. Carl Hultstein tror också att videoansökningarna kommer att förändra förutsättningarna för alla som söker.

– Vissa har möjlighet att lägga ner mycket tid på en video och har lärare som kan hjälpa dem att göra allt perfekt. Andra har inte den lyxen.

Amanda Hamark

Amanda Hamark, 23, håller med Carl Hultstein om att videoansökningarna riskerar att göra det svårt att bedöma alla utifrån samma villkor.

– Alla som söker har ju inte tillgång till bra inspelningsgrejer, och alla går inte heller på folkhögskola och har tillgång till folk som kan kompa, säger hon.

Amanda Hamark har sökt både rocklinjen på Skurup och musiklärarlinjen på Göteborgs universitet. För henne är det ansökan till musiklärarlinjen som har påverkats mest.

– Den påverkar mig jättemycket. Jag skulle söka i år för att klara teoriproven, nu när jag har det färskt i minnet efter ett år på skolan. För man kan spara sina resultat i teoridelen till nästa år om man inte kommer in direkt. Men nu har de slopat den delen helt.

Jenna Nyman.

Jenna Nyman är 21 år gammal och ska söka till Fridhems folkhögskolas jazzlinje. Hon tror att distansantagningarna kommer leda till att färre söker i år.

– Jag känner folk som inte kommer söka vissa utbildningar på grund av det här. Att åka ut och besöka skolan och träffa lärarna betyder mycket när man ska välja utbildning. Men det är som det är. Det är tråkigt att vara musikstudent i det här läget, säger Jenna Nyman.

Amanda, Carl och Jenna pluggar alla musik på Billströmska folkhögskolan på Tjörn – och Billströmska har som de flesta andra låst lokalerna och skickat hem sina studenter. Men alla folkhögskolor har inte gått samma väg.

Ida Wingborg.

Ida Wingborg är 21 år gammal och går på Sjöviks folkhögskola. Till skillnad från Billströmska har de valt att hålla öppet och Ida Wingborg har kunnat spela in sina ansökningsvideor med sin jazzensemble, i musikrummet på sin skola.

Sjöviks folkhögskola utmärker sig också på andra sätt. De har nämligen valt att hålla sina antagningar via Skype – och Ida Wingborg har suttit med i elevjuryn.

– Jag tycker att det har fungerat förvånansvärt bra. Ibland har ljudet varit sådär, men alla som söker har i alla fall haft samma förutsättningar. Till och med de som söker internt från vår egna skola har fått söka via Skypesamtal.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
2 min

Inga 808s – bara heartbreaks

Play Läget ger sig ut i vårsolen och ställer frågan på allas läppar.

2 min

Amnestys nya krav på FIFA inför VM i Qatar

Hör generalsekreteraren för Amnesty i Sverige, Anna Johansson och sportjournalisten Olof Lundh.

2 min

Hur är det att bo i studentkorridor?

Play Fördelar. Nackdelar. Skräckhistorier!

2 min

Kritik mot Stockholms nya elcyklar

Play Stockholms stads nya elcykelsatsning går inte som planerat.

4 min

Läget testar Stockholms elcyklar med Helldén

Play Stockholm har sjösatt en ny satsning på elhyrcyklar. Läget har testat.

4 min

Tjejgruppen om hur det är att vara en DJ-grupp

Play Många obetalda timmar och sena nätter. Att vara DJ är ett krävande jobb.

Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...