Därför kommer Disney fortsätta göra om filmer

Biograf Victoria i Stockholm
Biograf Victoria i Stockholm

Moderna anpassningar av Disneyklassiker står på rad i biosalongerna. Ett tjugotal filmer har gjorts eller ska göras om. Bekvämlighet och kostnadseffektivitet är nyckelorden.

Lilla sjöjungfrun, Aladdin, Skönheten och odjuret. Disney är en av världens största underhållningsbolag och just nu publiceras fler och fler “live-action remakes”. En live-action film innebär att det inte är tecknat, utan skådespelarna syns på skärmen. Själva händelseförloppen i filmerna är oftast identiska till originalen men kosmetiken ändras.

Så många filmer har blivit “live-action”

Just nu planerar Disney att göra om Peter Pan, Bambi, Lejonkungen och fler än tio filmer till i live-action format, enligt Cosmopolitan. Senast i på tisdagförmiddagen berättades det att skådespelaren Dwayne Johnson ska vara med i Vaiana i ny tolkning. Filmen släpptes 2016 med Johnson i ensemblen, men nu kommer han synas i film. Redan idag finns 19 omgjorda filmer, enligt filmsidan Rotten tomatoes. Den senaste är Pinoccchio, från 2022. Just nu finns inget slut i sikte över hur många filmer som ska göras om.

Bild från Disneyland i Hong Kong
Bild från Disneyland i Hong Kong

De spelar på säkra kort

Funkade det på sextiotalet så funkar det igen, menar Per Perstrand från Svenska Filminstitutet. Han tror att VFX har gått så pass långt att det är väldigt effektivt att göra filmerna.

– Disney kollar genom sin gamla katalog och ser vad som kan göras om. Det är bekvämast och tjänar mycket pengar. De spelar på säkra kort, säger Per Perstrand från Svenska Filminstitutet.

Så länge kassan klirrar kommer gamla filmer återvinnas. Aladdin från 2019 tjänade in mer än en miljard dollar.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget