Därför har Twitteraffären fått Tesla att rasa

Sedan den 25 april har Teslas aktie rasat. Värdeminskningen på 33% startade när Twitters styrelse gick med på att sälja företaget till Teslas ägare, världens rikaste man Elon Musk. Men hur är de två kopplade?

Trotts att han är världens rikaste man så finansierar Elon Musk Twitteraffären med ett lån.
Trotts att han är världens rikaste man så finansierar Elon Musk Twitteraffären med ett lån.

Trots att Elon Musk enligt Forbes är värd runt 207 miljarder dollar betyder det inte att han har så mycket pengar på sitt bankkonto. När man pratar om hur mycket pengar som rika människor har brukar man beräkna deras nettoförmögenhet. För att räkna ut nettoförmögenhet tar man värdet på alla tillgångar, vilket kan vara allt från aktier till hus och bilar, och tar sedan bort alla skulder. Majoriteten av Elon Musks förmögenhet består av Teslaaktier.

För att köpa Twitter räcker det dock inte med tillgångar. För det så behövde Musk pengar. För att täcka en del av de 44 miljarder dollar som Musk skulle köpa Twitter för, så tog han ut ett marginallån mot Teslaaktier på runt 6 miljarder kronor.

Ett marginallån är ett lån som använder aktier eller andra värdepapper som försäkring. I praktiken innebär det att Elon Musk har satt åt sidan Teslaaktier värda 6 miljarder kronor som han kommer att behöva ge till banken om han inte betalar tillbaka sitt lån. Om värdet på aktierna som Musk har satt åt sidan minskar, har bankerna också rätt att sälja dem för att garantera att bankerna får sina pengar tillbaka.

Tesla rapporterade rekordvinst det senaste kvartalet.
Tesla rapporterade rekordvinst det senaste kvartalet.

När det är fler som vill sälja än köpa en aktie, så går aktien ner i värde. I en intevju med Washington Post beskriver Dan Ives, VD på värdepappersföretaget Wedbush, det hela som en dominoeffekt. Rädslan för att bankerna ska sälja och att värdet på Tesla ska gå ner har lett till att flera som äger Teslaaktier har sålt dem. Detta har i sin tur lett till att värdet på aktien har gått ner, trotts att företaget rapporterade rekordvinst i sin senaste kvartalsrapport.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Ekonomi
Mer från Läget