Därför exploderar dina ägg

Akta dig för äggsplosioner i påsk – eller testa den virala Tiktok-trenden. Ägg sprängs efter att ha värmts upp i mikron, men varför? Läget låter en expert förklara.

Såhär kan det se det ut när äggen exploderar.
Såhär kan det se det ut när äggen exploderar.

Trenden på Tiktok är stor – ägg som exploderar efter de värmts upp i mikron. Men man får akta sig om man själv ska skära i det varma ägget.

– Det blir som en liten bomb, säger Lars Eriksson, som är universitetslektor i kemi vid Stockholms universitet.

Varför sprängs ägget?

– Ägg består av mycket vatten, säkert 50%, och när de värms upp så börjar vattnet inuti koka, säger han.

– Det finns lösta gaser i ägget, som syre, koldioxid och kväve. Alltså har dessa gaser lösts upp i det vatten som finns i ägget. Värmer man dem bildas ett tryck och äggskalen täcker in gaserna. Resultatet borde bli som en ångpanneexplosion!

Kan ett annat livsmedel få samma effekt av mikron?

– En inoljad potatisklyfta kommer svälla upp, men man kan också testa en apelsinklyfta. Båda har ett tätt skal på ytan, säger Lars Eriksson.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget