”Civil olydnad är den enda utvägen för att rädda klimatet”

De kallar sig klimatrebeller.

Extinction rebellion är aktivistgruppen som blockerar trafik, hungerstrejkar och limmar fast sig vid byggnader. Medlemmen Albin Björk ser sig själv som en ordentlig person som ogillar att bryta mot lagen.

– Men om man prövat andra metoder tidigare och det inte fungerat så blir civil olydnad ett nödvändigt ont, säger han.

Sju av de hundratals demonstranter som blockerade trafik i Malmö, augusti 2019. De röda kläderna symboliserar blodet människor delar med andra arter.

Albin Björk är 27 år gammal och bor i Höör. Han har länge känt att det är en stor skillnad mellan vad som görs för klimatet och vad som behöver göras.

– Innan jag gick med i Extinction rebellion hade jag länge känt en stor uppgivenhet kring klimatfrågan. Jag delade inte oron för klimatet med min  omgivning och kände mig ensam.

Albin Björk studerar till läkare men har för tillfället tagit en paus i studierna och läser en kurs på folkhögskola. För sju månader sedan deltog han i sin första klimataktion. Hundratals aktivister blockerade trafiken i centrala Malmö, bland annat genom att ligga och spela döda i stora klungor på gatorna. Fjorton demonstranter omhändertogs av polisen, två stycken misstänkta för brottet ohörsamhet mot ordningsmakt.

– Jag ser civil olydnad som den enda utvägen för att rädda klimatet. Tidigare har man skrivit insändare och fört diskussioner, men det har inte blivit någon förändring. Jag ser inget slut på klimatkrisen om inte gemene man börjar göra uppoffringar och ger sig ut på gatorna. Det hjälper inte att bara sitta på sin kammare och tänka.

Albin Björk berättar om revolutioner som skett tidigare i historien med hjälp av civil olydnad. Han tar upp arbetarrörelsen, Indiens självständighetsrörelse och medborgarrättsrörelsen i USA som exempel. Han nämner inte att även antidemokratiska krafter använt sig av civil olydnad för att få makt.

– Jag tycker att polarisering är ett jättestort problem men jag ser inte att det finns ett annat sätt att lösa klimatkrisen. Vi försöker inte att vinna över klimatförnekare. Istället satsar vi på att få med oss dem som delar våra åsikter men behöver komma ut och visa dem.

Albin Björk, en av medlemmarna i Extinction rebellion.

”Coronakrisen ger ett ypperligt tillfälle att göra en grön omställning”

De senaste veckorna har utsläppen minskat kraftigt, då coronakrisen bland annat lett till minskat resande med bil och flygplan. Men Albin Björk menar att de minskade utsläppen inte är en vinst för klimatrörelsen.

– Klimatrörelsen kämpar för att minska mänskligt lidande. Då coronaviruset ökat mänskligt lidande kan jag inte se det som en vinst för oss. Det är helt fel tankesätt att fira att utsläppen just nu har gått ner.

Men Albin Björk ser också möjligheter för klimatet som kommer med coronakrisen.

– Har man möjlighet att sitta i karantän i sitt hem kanske man har tid att fundera över klimatet och sina utsläpp. Min förhoppning är att folk ska börja inse fördelarna med att hålla sig hemma. Man kanske inser att det funkar lika bra att ha videokonferenser som att flyga till ett möte.

Albin Björk menar att coronakrisen har visat att människor är beredda att göra uppoffringar när de inser att det finns ett hot. Problemet, menar han, är att många inte ser klimatkrisen som ett hot. Istället känns det som något som hotar någon annan i en fjärran framtid.

– Nu har man gjort insatser i samhället som man tidigare sa var omöjliga. Man sa att det var omöjligt att stoppa globaliseringen, men det har man gjort nu. Det ger ett ypperligt tillfälle för en grön omställning.

Extinction rebellion i Lysekil, mars 2020.

”Isolation och individualism gör oss olyckliga”

Albin Björk slår mig som en analytisk och lugn människa. Långt ifrån mina fördomar om en klimataktivist. När jag frågar vad han anser krävs för att minska utsläppen är hans svar tydligt: En mer lokaliserad värld.

– I nuläget är Sverige inte förberett för att klara sig i en klimatkris. Vi är bara självförsörjande på tre livsmedel. Vi måste röra oss mot en mer lokaliserad ekonomi och leva i enighet med det egna ekosystemet. Det handlar inte om att förminska sin egen värld, snarare att förstora den närhet som finns.

Tror du att alla länder skulle klara detta?

– Nej, det finns länder som inte skulle klara detta. Där skulle jag säga att internationella samarbeten behöver dras nytta av.

Albin Björk betonar att klimatfrågan inte är en höger- eller vänsterfråga. Samtidigt är hans kritik av konsumtionssamhället och individualismen typiskt vänterorienterad.

Jag frågar Albin Björk hur hans drömsamhälle ser ut om 50 år.

– Det vi saknar mest i Sverige är känslan av gemenskap. Man är inte en del av sitt närsamhälle och har inga kopplingar till sina grannar. Minskar vi på konsumtionen kan vi också dra ner på arbetet. Då får vi mer tid till nära och kära, istället för att bara jobba ihjäl oss som många gör idag.

Huruvida pengar gör oss lyckliga är omdiskuterat. En studie visar att sambanden mellan lycka och inkomst sträcker sig till att man tjänar ungefär 50-60.000 kronor i månaden. Det är mer än vad de flesta tjänar. Men Albin Björk menar att materiellt överflöd inte gör oss lyckliga.

– Isolation och individualism gör oss olyckliga. Det gör oss också bortkopplade från naturen, vi ser inte längre naturen som en förlängning av oss.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
2 min

Inga 808s – bara heartbreaks

Play Läget ger sig ut i vårsolen och ställer frågan på allas läppar.

2 min

Amnestys nya krav på FIFA inför VM i Qatar

Hör generalsekreteraren för Amnesty i Sverige, Anna Johansson och sportjournalisten Olof Lundh.

2 min

Hur är det att bo i studentkorridor?

Play Fördelar. Nackdelar. Skräckhistorier!

2 min

Kritik mot Stockholms nya elcyklar

Play Stockholms stads nya elcykelsatsning går inte som planerat.

4 min

Läget testar Stockholms elcyklar med Helldén

Play Stockholm har sjösatt en ny satsning på elhyrcyklar. Läget har testat.

4 min

Tjejgruppen om hur det är att vara en DJ-grupp

Play Många obetalda timmar och sena nätter. Att vara DJ är ett krävande jobb.

Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...