De var åtta personer som ingick i dykgruppen på båten. För Adam Forngren innebar båtturen en möjlighet att få ta dykcertifikat men framförallt så handlade det om att få se korallerna som Stora barriärrevet utanför Australiens östkust är känt för.
Adam Forngren hade hört sin pappa berätta om korallerna borta i Australien. Hur de såg ut. Om de exotiska fiskarna som lekte bland de färgglada korallerna.
Först åkte båten ut till Fitzroy Island drygt en timme utanför Cairns. Det var här som det var dags för första dyket.
– Första stället vi dök på, vid ön, var det ingen sikt, berättar Adam Forngren. Man såg bara en meter framför sig.
– Man ser knappt de man dyker med.
Vattnet var så grönt och grumligt att det överhuvudtaget var svårt att se korallerna, enligt Adam Forngren. Om det var för att det var mycket sand eller föroreningar vet han inte. Men sanningen om korallernas kritiska hälsotillstånd väntade fortfarande på sitt avslöjande.
Nästa dag åkte båten vidare. Drygt två timmar utanför Cairns väntade ett rev där det skulle finnas gott om koraller.
– Vattnet var klarblått.
Under ytan väntade en betydligt mörkare sanningen. I alla fall med korallerna i åtanke. De var alldeles gråa och döda, enligt Adam Forngren. Samtidigt var det coolt att få se de färgglada fiskarna.
– Jag hade inte sett de förut. Bara på film tidigare.
Stora barriärrevet har länge varit hotat av den koralldöd som sprider sig till följd av global uppvärmning. Det här leder till att korallerna bleks och tappar sin färg.
Adam Forngren tycker ändå att svenska backpackers som åker till Australien ska ge Stora barriärrevet en chans trots att korallerna är gråa. Att dyka är en upplevelse.
– Det var riktigt coolt. Man är tyngdlös och det var väldigt coolt att andas under vatten.