Vill du veta mer om spelberoende? Läs mer på: 1177 Vårdguiden
Drabbas du eller någon i din närhet negativt av spelande? Besök: Stödlinjen eller Sluta-spela.se
En vanlig dag för Calle, 22, innebär att han vaknar sent på eftermiddagen för att sedan åka in till stan för att spela poker hela natten. Därefter lämnar han pokerklubben vid soluppgången med antingen tusentals kronor i fickorna eller flertalet månadshyror bortkastade.
Läget:s Philip Kämpe har pratat med den unga pokerspelaren som berättar om hur han hanterar framgångarna och motgångarna.
Vill du veta mer om spelberoende? Läs mer på: 1177 Vårdguiden
Drabbas du eller någon i din närhet negativt av spelande? Besök: Stödlinjen eller Sluta-spela.se
Telefonsamtalet med Calle en eftermiddag inleds med en gäspning från Calle. Jag frågar ifall han är nyvaken och han berättar att så är fallet. Calle har sedan ett par månader tillbaka börjat spela poker regelbundet på nätterna, natten innan vårt samtal har tillbringats på just detta vis. Jag frågar nyfiket hur det gick.
– Det gick faktiskt bra, jag vann 37 000 kr, säger Calle, som om det inte vore något konstigt.
Men faktum är att vinna sådana stora belopp är ingen garanti och stora förluster är minst lika vanliga.
Poker som har varit och fortfarande är boven till alldeles för många individers spelberoende ses därmed av många som ett fasansfullt turspel. En bild som Calle är väl medveten om. Just den synen finns nämligen hos dem som är närmast honom. Det är även därför Calle som egentligen heter något annat vill vara anonym.
– Jag vill inte att mina föräldrar ska få reda på hur mycket jag spelar. Jag har inte bestämt när och hur jag ska berätta för dem, förklarar Calle.
Båda hans föräldrar vet att han spelar poker, men inte var och hur stora belopp som gäller.
– Grejen med min mamma är att hon inte gillar sånt här. Jag skulle kunna komma hem och säga att jag vunnit en miljon och hon skulle inte vara imponerad, berättar han.
Calles mammas negativa åsikter om hans spelande är befogade. Statistik från 2018 framlyft av Folkhälsomyndigheten visar att bland ungdomar i åldern 18-19 år så har 2,5 procent ett problemspelande. Därtill har 2,5 procent i samma ålder en viss risk för spelproblem. Vi har i Sverige idag alltså extremt många ungdomar som riskerar att sätta sig själva i en situation med icke hanterbara skulder som kan leda till bland annat depression och ångest.
I intervjun med Calle är det uppenbart att han är medveten om riskerna.
– Min sämsta månad förlorade jag 22 000 kr. Då är det viktigt att vara stark mentalt och inte försöka spela tillbaka sina pengar direkt. Ibland är det bara otur, jag skulle säga 20-30 procent av poker är tur, resten är skicklighet. Alla kommer dock förlora någon gång, men då måste man hålla koll på budgeten, säger Calle.
Trots riskerna besöker Calle en pokerklubb nästan varje dag i veckan. Klubben öppnar på eftermiddagen och då försöker Calle alltid vara på plats. Sedan hur länge han stannar varierar. Om det går bra för honom kan han spela tills halv nio nästa morgon, om det går sämre kan han vara där i bara en halvtimme.
– Jag försöker alltid vara där och kolla läget varje dag för att se vilket folk som är där. Det finns folk som är väldigt dåliga på poker. Så jag är med i en chat med vissa andra som spelar på klubben så att vi kan kordinera och skriva till varandra när de dåliga spelarna är på plats. Då vill man vara där så man kan spela, berättar Calle.
När Calle först började spela på klubben hade han inget jobb, vilket gjorde att han sov på dagarna och spelade poker på nätterna. En dygnsrytm han inte rekommenderar till någon.
– Jag hade en period på två månader när jag inte jobbade alls och det var inte bra mentalt. Jag var bara vaken på nätterna och jag kände mig som en zombie, det var inte alls bra. Nu jobbar jag deltid för att betala skatt och få in lite rena pengar men även för att få rutiner, förklarar han.
Ett problem med spelandet på klubben är också att alla vinster betalas ut i kontanter. Att vilja sätta in stora summor kontanter på sitt konto kan bli ett problem hos banken, något Calle försöker undvika.
– Jag känner vissa som blivit avstängda från Swish för att det överfört för stora belopp. Jag försöker hålla mig ren vid banken, en anledning till att jag har ett deltidsjobb, säger Calle.
Har man vunnit mycket pengar är det bara taxi hem som gäller.
– Om man ska råna någon, då är det utanför den här klubben, skrattar Calle.
Jag frågor honom vad det mesta han har gått ut med i fickan.
– Haha då var det inte i en ficka utan i fickorna. Jag hade 55 000 kr, då var det direkt in i en taxi, inte en chans att jag skulle sätta mig på tunnelbanan med så mycket pengar i fickorna, säger han.
Calle bor för tillfället själv i en 1:a och trots att han klarar att täcka sina utgifter med pokern är han inte säker på att det är en hållbar långsiktig lösning.
– Det är därför jag har deltidsjobbet, för att alltid ha tillräckligt för mat och hyra. Därför jag också har planer på att börja plugga som jag kan göra vid sidan av pokern, det är ju jävligt bra att skaffa sig en utbildning. Även om det absolut vore najs att leva på pokern livet ut så kanske det blir mer en hobby för mig i framtiden. Det är stressigt att leva på pokern, det tar ordentligt på psyket när det går mycket upp och ned, avslutar Calle.