Byt en bok för miljön och nya vänners skull

Amanda Bengtsson, projektledare för Medveten Konsumtion, vid bokbytarstationen i Hornstull i Stockholm.
Amanda Bengtsson, projektledare för Medveten Konsumtion, vid bokbytarstationen i Hornstull i Stockholm.

Är bokhyllan hemma tråkig eller färdigläst? På över åttio bokbytarstationer runtom i Sverige kan dina gamla böcker få ett nytt hem och du kan få nya läsupplevelser - utan att betala en spänn.

Den stora bokbytardagen firar tioårsjubileum i år. Dagen startades av två privatpersoner men förra året tog föreningen Medveten Konsumtion över ansvaret.

De jobbar för att människor ska förstå hur konsumtion påverkar miljön och menar att livet funkar utmärkt även om man köper lite färre grejer och också planerar lite bättre så man inte köper en massa onödiga saker.

Amanda Bengtsson är projektledare för föreningen och idag står hon vid ett bokbord i Hornstulls Galleria i Stockholm.

– Vi ställde upp vår bokbytarstation alldeles nyss. Vi hoppas att det ska komma massor med folk som vill dela med sig av sina böcker och läsupplevelser, säger hon.

Föreningen har själva med sig en startplåt av böcker och de två borden är fyllda av böcker i olika genrer. Ett bord med böcker för småungar och ett bord med resten.

– Vårt mål är att det här ska sprida sig och bli en del av människors vardag. Det är bra både för miljön och så är det trevligt att lära känna andra människor genom böcker, säger Amanda.

Amanda och hennes förening menar att vägen till en bättre miljö går till exempel genom att människor äger mer tillsammans eller byter saker med varann. Men gubben som kommer till bokbytarstationen och vill byta ut sin flickvän blir vänligt men bestämt avvisad. Han får lösa sina problem på annat vis.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nöje
Mer från Läget