Byggjätten: ”Corona har inte påverkat om vi ska anställa i sommar”

Byggföretaget Peab kommer inte dra ner på antalet sommarjobb för ungdomar. Trots en pågående pandemi och minusresultat i backspegeln.

– Att erbjuda sommarjobb är ett sätt bidra till att unga ute i samhället får arbetserfarenhet, säger rekryteringschef Anita Florén.

På uppåt 40 orter kommer Peab ha ungdomar i arbete i sommar, uppger rekryteringschef Anita Florén.
På uppåt 40 orter kommer Peab ha ungdomar i arbete i sommar, uppger rekryteringschef Anita Florén.

I första kvartalet i år redovisade Peab ett oväntat minusresultat. Företagets vd Jesper Göransson menade i en intervju med Dagens Industri att det berodde på vanliga säsongsmönster. Att under vintermånaderna har de ett mindre inflöde av pengar och färre beställda jobb.

Trots både minusresultat och en pågående pandemi kommer det däremot inte drabba företagets sommarjobbare. Peabs rekryteringschef Anita Florén berättar att även i år planerar de att de emot samma antal ungdomar. Även om söktrycket är något lägre jämfört med tidigare år.

– 2020 hade vi 6000 sökande. Då hade vi en mycket längre annonseringstid. Alltså perioden när kandidaterna kunde söka till oss var ett par månader längre än i år. I år hade vi 5000 sökande med annonsering under februari till mars, säger Anita Florén och fortsätter:

– Däremot är inte rekryteringsprocessen klar ännu. Anställningarna sker under juni och juli. Urvalsprocessen är fortfarande i gång.

Har antalet sommarjobb påverkats i pandemin?

– Jag skulle säga nej. Att erbjuda sommarjobb är också ett sätt bidra till att unga ute i samhället får arbetserfarenhet. Även i år så har vi valt att erbjuda unga jobb hos oss i sommar. Corona har inte påverkat huruvida vi ska anställa eller inte i sommar.

"Även i år så har vi valt att erbjuda unga jobb hos oss i sommar. Corona har inte påverkat huruvida vi ska anställa eller inte i sommar", säger Anita Florén.
"Även i år så har vi valt att erbjuda unga jobb hos oss i sommar. Corona har inte påverkat huruvida vi ska anställa eller inte i sommar", säger Anita Florén.

Många kommuner har den här sommaren valt att inte ta emot några ungdomar på grund av pandemin. Anita Florén berättar att de däremot kommer erbjuda ungdomar arbete på 37 orter.

Det är ungefär på samma nivå som tidigare år, menar hon.

– I år har vi identifierat fler behov av sommarjobb och på fler orter än tidigare år. Exakt hur många det blir vet vi egentligen inte förrän efter sommaren är över. Då vet vi hur många som det faktiskt var som vi valde att anställa.

Andra läser just nu
Mer från: Ekonomi
Mer från Läget