Budskapet till Stockholm: Slappna inte av

Situationen på intensivvården i Stockholm är tillfälligt stabilt, även om siffrorna över antal avlidna per dag har varit de högsta hittills. Framtidsprognosen säger att personer som behöver sjukhusvård i Stockholm kommer nå sin höjd inom dem närmsta dagarna, för att sedan plana ut. Trots detta cirkulerar oron.

Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör, Stockholm.
Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör, Stockholm.

Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Stockholm rapporterade under torsdagens pressträff om det rådande läget. Han presenterade siffrorna över antalet som avlidit i covid-19 och konstaterade att de senaste dygnens siffror varit de högsta hittills. Trots detta, samt det konstanta trycket på sjukvården i Stockholmsregionen, säger nuvarande prognos att kurvan kan komma att vika nedåt.

Restriktioner fortsatt lika viktiga

Trots en förhoppning om en nedåtgående kurva är Björn Eriksson orolig. Han bävar för att det något positiva beskedet kommer leda till att människor slappnar av och förutsätter att läget håller på att förbättras.

– Vi är i en fas nu där man kan tycka att vi varit duktiga, man kan tolka signaler som kommer nu som att det håller på att bli bättre, men det är under förutsättningarna att vi är minst lika återhållsamma som vi varit nu. Släpper vi lös allt fruktar jag att den här kurvan kan ta oss uppåt igen, sade han under presskonferensen.

Han var noggrann med att poängtera hur viktigt det är att fortsätta förhålla sig till de riktlinjer Folkhälsomyndigheten tagit fram. Håll avstånd, tvätta händerna och stanna hemma vid minsta sjukdomssymptom.

– Det viktiga nu är att orka hålla kvar vid vår disciplin, och alla rutiner vi lärt oss senaste veckorna. Det är fullt förståeligt om man tröttnat på att vara hemma -man vill ut och umgås med vänner, men nu är inte rätt tid.

Källa: Aftonbladet

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Corona
Mer från Läget