Brädspel har blivit mainstream

Brädspel har gått från nischad nördkultur till att locka de breda massorna.

– Numera släpps fler spel än någon hinner testa, berättar entusiasten Franka Andelic.

Hyllorna är något urplockade efter helgen berättar Franka.
Hyllorna är något urplockade efter helgen berättar Franka.

Brädspel är inne igen. Det menar åtminstone personalen på hobbybutiken Alphaspel i Stockholm. Butiksbiträdet Franka Andelic berättar att intresset började ta fart för ett antal år sedan, och hittills märks ingen minskning.

Franka menar att en förklaring bakom trenden skulle kunna vara att brädspelens fysiska karaktär lockar många i en värld där vi spenderar allt mer tid online. Brädspelen blir ett sätt att umgås och något att samlas runt med vänner och familj. Men framförallt är det väldigt roligt, tycker Franka.

– Jag tror att folk uppskattar att ha något att göra när de ses. Istället för att ta en kaffe eller ses över en öl kan man spela brädspel.

Brädspel blir mer accepterat

En annan faktor, menar Franka, skulle kunna vara att samhället blivit mer tillåtande för nördkultur och hobbyverksamhet i allmänhet. Det anses inte längre barnsligt att ägna sig åt att spela brädspel.

– Jag tror att tiderna har förändrats. Många som växte upp med tv-spel är vuxna nu och för dem är steget inte långt till brädspel.

Brädspelsentusiasten Franka Andelic.
Brädspelsentusiasten Franka Andelic.

Blivit mainstream

Franka liknar utvecklingen vid den för fantasy-genren bland böcker och filmer. Förr i tiden ansågs fantasy nördigt och nischat. Men har idag utvecklats till att locka en allt bredare publikskara.

Franka är själv en stor brädspelsentusiast och menar att utvecklingen skulle kunna beskrivas som något närmare en nyrenässans för kulturen. Numera släpps det så många spel att inte ens de största entusiasterna hinner testa alla, berättar hon.

– Brädspelen har utvecklats otroligt mycket på senare år. De är numera riktigt bra och det har kommit så många olika varianter. Det finns verkligen något för alla, berättar hon.

Snabbare partier

Många av de äldre brädspelen som monopol och risk kan ta flera timmar att spela. Det kan avskräcka många som inte vill ägna en hel dag åt spelet. De nya brädspelen däremot, har ofta inbyggda mekanismer som avslutar omgången. Ett parti kan istället ta runt en halvtimme.

Samtidigt finns det för den som känner sig manad en hel värld av komplexa och tidskrävande spel. Dessa kan innehålla hela världar att försvinna in i.

Franka Andelic favoritspel är baserat på filmen Dune från 2021.
Franka Andelic favoritspel är baserat på filmen Dune från 2021.

En ny trend

I butiken märks trenden även bland människor som traditionellt sett inte inte skulle intressera sig för brädspel eller nördkultur.

– I helgen kom en mormor och undrade vad hon kunde spela med sina barnbarn. Själv har jag börjat spela med min mamma, säger Andelic.

Ett av de mest populära spelen för tillfället är Wingspan. Brädspelet låter spelaren samla fåglar och tävla om vem som kan skapa det bästa naturreservatet. Wingspan är utvecklat av en kvinna och skiljer sig från många andra spel, både i estetiken och upplägget, berättar Andelic.

– Wingspan är en del av en trend inom brädspel där vi ser allt mer fokus på estetiken. Wingspan är inte bara ett bra spel, det är även väldigt vackert. Det kan locka många som tidigare inte skulle intressera sig för brädspel.

En populär aktivitet

Alphaspel är inte bara en hobbybutik, utan håller även spelkvällar flera gånger i veckan. En populär aktivitet berättar Andelic.

– Det brukar vara gott om folk här. Vi vill skapa en mötesplats där folk kan umgås och ha roligt och lära sig nya spel. På sistone har det kommit fler och fler tjejer vilket är roligt att se.

Franka Andelic visar upp ett av de mest populära brädspelen just nu. Spelet heter Wingspan.
Franka Andelic visar upp ett av de mest populära brädspelen just nu. Spelet heter Wingspan.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget